Składniki dla 10-12 osób

  • garść suszonych prawdziwków
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 500 g kiełbasy białej Gobarto
  • suszony majeranek (do smaku)
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziarna ziela angielskiego
  • około 500 ml zakwasu żytniego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • 10-12 jaj na twardo (w zależności od ilości porcji)
  • sól
  • pieprz

Żurek_zdjęcieSposób wykonania

Grzyby zalać odrobiną wywaru i odstawić na ok. 2 godziny.

Kiełbasę pokroić w grubą kostkę, zalać wywarem, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować około 20 minut. Dodać majeranek, grzyby z wywarem  i gotować aż te będą miękkie. Dodawać powoli zakwas, ciągle mieszając, aż żurek się zagęści. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem.

Podawać z jajkiem na twardo.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF