Żurek z białą kiełbasą
Składniki dla 10-12 osób
- garść suszonych prawdziwków
- 2 l wywaru warzywnego
- 500 g kiełbasy białej Gobarto
- suszony majeranek (do smaku)
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziarna ziela angielskiego
- około 500 ml zakwasu żytniego
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 l śmietany kremówki 30%
- 10-12 jaj na twardo (w zależności od ilości porcji)
- sól
- pieprz
Grzyby zalać odrobiną wywaru i odstawić na ok. 2 godziny.
Kiełbasę pokroić w grubą kostkę, zalać wywarem, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować około 20 minut. Dodać majeranek, grzyby z wywarem i gotować aż te będą miękkie. Dodawać powoli zakwas, ciągle mieszając, aż żurek się zagęści. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z jajkiem na twardo.
Dodaj komentarz