Składniki dla 10 – 12 osób

  • 5 jaj ugotowanych na twardo średniej wielkości
  • 450 g kapusty pekińskiej
  • 1 puszka (425 ml) kukurydzy
  • 5 pomidorów (każdy ok. 100 g)
  • 200 g sera Gouda
  • 300 g szynki kruchej Gobarto
  • 1 słoik  (720 ml) ogórków konserwowych
  • 225 ml jogurtu greckiego
  • 125 ml majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki musztardy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz

Sałatka warstwowa_zdjęcieDodatkowo do dekoracji

plastry jajka, pomidorów i ogórków konserwowych

natka pietruszki

Sposób wykonania

Jajka pokroić w plastry. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Kukurydzę przełożyć na sito, opłukać i zostawić do osączenia.

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Ser przetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w paseczki. Ogórki osączyć, pokroić w plasterki.

Majonez, jogurt, sok z cytryny i musztardę wymieszać.

Pietruszkę umyć, wysuszyć i posiekać. Wsypać do sosu majonezowego (zostawiająć 2 łyżki do dekoracji), wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

W dużej, szklanej misce ułożyć po kolei (warstwowo) składniki sałatki (np. kapusta, jajka, kukurydza, pomidory, ser,  ogórki, szynka). Każdą warstwę polać sosem. Na ostatniej warstwie ułożyć dekoracyjnie plastry jajka, pomidorów i ogórków, posypać natką pietruszki.

Przechowywać w lodówce.

 

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF