Sałatka warstwowa z szynką
Składniki dla 10 – 12 osób
- 5 jaj ugotowanych na twardo średniej wielkości
- 450 g kapusty pekińskiej
- 1 puszka (425 ml) kukurydzy
- 5 pomidorów (każdy ok. 100 g)
- 200 g sera Gouda
- 300 g szynki kruchej Gobarto
- 1 słoik (720 ml) ogórków konserwowych
- 225 ml jogurtu greckiego
- 125 ml majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki musztardy
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- czarny pieprz
plastry jajka, pomidorów i ogórków konserwowych
natka pietruszki
Sposób wykonania
Jajka pokroić w plastry. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Kukurydzę przełożyć na sito, opłukać i zostawić do osączenia.
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Ser przetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w paseczki. Ogórki osączyć, pokroić w plasterki.
Majonez, jogurt, sok z cytryny i musztardę wymieszać.
Pietruszkę umyć, wysuszyć i posiekać. Wsypać do sosu majonezowego (zostawiająć 2 łyżki do dekoracji), wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
W dużej, szklanej misce ułożyć po kolei (warstwowo) składniki sałatki (np. kapusta, jajka, kukurydza, pomidory, ser, ogórki, szynka). Każdą warstwę polać sosem. Na ostatniej warstwie ułożyć dekoracyjnie plastry jajka, pomidorów i ogórków, posypać natką pietruszki.
Przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz