Święta nieodłącznie kojarzą się ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Planując świąteczne menu, powinniśmy pamiętać nie tylko o podstawowych składnikach tradycyjnych potraw, ale również o wszelkiego rodzaju dodatkach, które nadadzą im wyjątkowego smaku. Warto wykorzystać więc produkty firmy Develey, dzięki którym dania i wypieki nabiorą  odświętnego charakteru. Jednym z nich jest Żurawina Develey, która pochodzi w 100% z polskich upraw.

 

Żurawina Develey to niezastąpiony dodatek do mięs, pasztetów, wędlin oraz wielu wypieków. Owocowy smak i wysokiej jakości składniki, doskonale wzbogacą świąteczne dania. Można zrobić z niej np. kisiel żurawinowy, nadzienie do mięs czy smaczne przełożenie do piernika.

 

Wypróbuj poniższe przepisy, aby urozmaicić tradycyjne świąteczne potrawy. Twoi bliscy będą zachwyceni!

 

Świąteczne babeczki z żurawiną

 

Składniki:

2 jajka

1 szklanka jogurtu naturalnego

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żurawina Develey

 

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąka, cukier puder
i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, jogurt i olej. Następnie połącz zawartosć obu misek i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.Formę do muffinków delikatnie wysmaruj masłem lub ułóż w niej papierowe papilotki i wypełnij ciastem do 1/3 ich wysokości. Następnie na ciasto połóż po jednej łyżeczce Żurawiny Develey i przykryj równomiernie pozostałym ciastem. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.

 

Śledzie z sosem żurawinowym

 

Składniki:
70 dag filetów śledziowych

30 dag jabłek

100 ml białego wina
3 łyżeczki Żurawiny Develey
10 dag utartego chrzanu
10 dag miodu

Wykonanie:
Śledzie wymocz w wodzie przez ok. 3 h i „porwij“ je na małe kawałki. Jabłka pokrój w drobną kosteczkę i na godzinę zalej winem. Przygotuj sos z chrzanu, żurawiny Develey i miodu, a następnie połącz go z resztą składników.

 

Pieczone jabłka z miodem i żurawiną

 

Składniki:

4 jabłka

cynamon

4 łyżki żurawiny Develey

4 łyżki miodu

garść posiekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Jabłka przetnij na wysokości 2/3 od góry i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazdo nasienne. Wypełnij je łyżką miodu, żurawiną Develey, posyp cynamonem i orzechami. Następnie ułóż jabłka na formie do pieczenia, przykryj odciętą górną częścią owocu i piecz ok. 20 min w piekarniku.

 

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF