Serek topiony w zupie? Dlaczego nie! Serek jest doskonałym zabielaczem zup i nadaje im bardziej intensywniejszy smak niż tradycyjna śmietana. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów, które urozmaicą nasze tradycyjne zupy.

 

ZUPA Z PORÓW z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 1,5l wody
  • porcja włoszczyzny
  • kostka rosołowa
  • 100g serka topionego np.  SERTOP: Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar)
  • 300g kiełbasy
  • 400g porów
  • kilka ziemniaków
  • przyprawy (sól, pieprz)

PRZYGOTOWANIE:  Ugotować wywar z włoszczyzny i pokrojonej kiełbasy. Dodać kostkę rosołową i serek topiony. Gotować do rozpuszczenia się serka. Zupę można zagęścić łyżeczką mąki rozprowadzonej w wodzie. Przyprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

 

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 200-300g buraków (obranych ze skórki i pokrojonych)
  • 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych)
  • 0,5 szklanki koncentratu buraczanego
  • 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym  kurczakiem)
  • przyprawy (sól, pieprz, cukier)

PRZYGOTOWANIE: Ugotować buraki w wywarze. Wyjąć po ugotowaniu. Rozpuścić serek topiony w wywarze, a następnie dodać koncentrat buraczany i przyprawić do smaku. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

 

ZUPA OGÓRKOWA z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych)
  • 30g włoszczyzny
  • 2 średniej wielkości kiszone ogórki
  • przyprawy
  • 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski lub tylżycki)
  • 2-3 ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:  Ugotować rosół z pokrojoną włoszczyzną, ziemniakami i serkiem topionym. Gdy warzywa będą miękkie dodać utarte ogórki kiszone. Zagęścić łyżeczką mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, przyprawić solą i pieprzem.

 

BARSZCZ UKRAIŃSKI z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 średniej wielkości burak
  • kawałek białej kapusty
  • 1 średni  pomidor
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 50g słoniny lub boczku
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski, tylżycki lub z pomidorami, z warzywami)
  • 1,5l wody
  • szczypta  cukru
  • mała cytryna

PRZYGOTOWANIE: Podsmażyć drobno pokrojoną słoninę oraz cebulkę. Pokroić pozostałe warzywa. Całość gotować do miękkości w 1,5l wody. W trakcie gotowania dodać serek topiony i gotować do całkowitego rozpuszczenia się serka. Dodać przyprawy, sok z cytryny i szczyptę cukru.

 

ZUPA WARZYWNA z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych)
  • 200g kiełbasy krojonej
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3-4 średniej wielkości pomidory
  • 100g serka topionego firmy SERTOP (np. cheddar, tylżycki, holenderski, gouda)
  • 1-2 marchewki
  • natka pietruszki
  • seler, por, koperek
  • różyczki kalafiora lub brokuły
  • fasolka szparagowa

PRZYGOTOWANIE: Pokroić warzywa, ugotować je wraz z wywarem mięsnym. Dodać serek topiony. Po rozpuszczeniu serka dodać zieleninę i koperek, doprawić do smaku. Wariant I: Zamiast świeżych warzyw można wykorzystać mrożone. Wariant II: Zupę można zmiksować na krem i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

CHŁODNIK z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 100g serka topionego firmy SERTOP (najlepiej ze szczypiorkiem lub Złoty Ementaler)
  • 1,5l wody
  • porcja włoszczyzny
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • natka koperku
  • 1 średniej wielkości zielony ogórek
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:  Serek zagotować w 1,5l wody. Dodać pokrojoną włoszczyznę i gotować do miękkości. Doprawić do smaku. Ostudzić. Następnie dodać pokrojony ogórek, koperek i pietruszkę. Podawać z pokrojonymI w kostkę jajkiem lub twarogiem.

ZUPA BOTWINKOWA z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 200-300g botwinki (oczyszczonej i pokrojonej)
  • 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych)
  • 0,5 szklanki koncentratu buraczanego
  • 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym  kurczakiem)
  • przyprawy (sól, pieprz, cukier)

PRZYGOTOWANIE: Ugotować wywar, dodać botwinkę i całość gotować do miękkości. Dodać serek topiony. Po rozpuszczeniu serka, dodać do wywaru koncentrat buraczany oraz koperek. Przyprawić do smaku. Podawać z jajkiem pokrojonym w kostkę.

 

ZUPA POMIDOROWA z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 1,5l wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub z kostek rosołowych)
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1mały przecier pomidorowy
  • 100g serka topionego np. firmy SERTOP: Złoty Ementaler, Gouda, Cheddar, Holenderski, Tylżycki lub z pomidorami)
  • przyprawy (sól, pieprz)

PRZYGOTOWANIE: Ugotować rosół lub rozpuścić kostki rosołowe. Serek topiony rozprowadzić niewielką ilością wywaru. Połączyć składniki, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku i zagotować. Posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać z makaronem lub ryżem.

 

ZUPA SEROWA Z BOROWIKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub kostek rosołowych)
  • 200g świeżych lub mrożonych borowików
  • pęczek zielonej pietruszki
  • przyprawy
  • 1 łyżka masła
  • 100g serka topionego z borowikami np. firmy SERTOP

PRZYGOTOWANIE: Borowiki podsmażyć lekko na maśle. Przygotować wywar z włoszczyzny lub z kostki rosołowej. Serek topiony rozprowadzić niewielką ilością wywaru. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić i zagotować. Posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

Wariant 1: Podawać w naturalnej postaci z lanym ciastem lub makaronem.

Wariant 2: Po ugotowaniu zmiksować zupę na krem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

ZUPA KOPERKOWA z serkiem topionym

SKŁADNIKI:

  • 1,5l wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub z kostek rosołowych)
  • 20-30g koperku (duży pęczek)
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE: Ugotować rosół. Dodać rozprowadzony w niewielkiej ilości wywaru serek topiony i zagotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojony drobno koperek, można lekko zagęścić mąką. Przyprawić do smaku. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, ryżem, ziemniakami lub jajkiem na twardo.

 

 

ZUPA ze Złotego Ementalera

SKŁADNIKI:

  • 100g serka topionego firmy SERTOP (Złoty Ementaler)
  • 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych)
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:  Rozgotować serek w rosole. Zagęścić żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

 

Więcej przepisów na : www.sertop.pl

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF