Zmiksuj smaki pełne słońca!
Zbliża się lato, obfitujące w mieniące się kolorami, soczyste owoce i warzywa sezonowe – od upajających zapachem truskawek, przez zachwycające barwami wiśnie, maliny i porzeczki, po najsmaczniejsze o tej porze roku pomidory i nasze ulubione owoce na przetwory, takie jak brzoskwinie czy śliwki. Wielką stratą dla podniebienia i zdrowia byłoby z tego urodzaju nie skorzystać. Kiedy kupować i jak wkomponowywać w posiłki sezonowe dary natury?
Przełam rutynę
Większość owoców i warzyw możemy kupić w supermarkecie przez okrągły rok, jednak nie ulega wątpliwości, że najwięcej smaków czeka na nas latem. Warto pamiętać, że te produkty to nie tylko czysta przyjemność jedzenia, to także bomba witaminowa dla naszego organizmu. Korzyść może być jeszcze większa, jeśli zdecydujemy się na dietę płynną – czyli zamiast spożywać owoce i warzywa w formie kanapek i sałatek, postawimy na przeciery i koktajle. Według Światowej Organizacji Zdrowia, absolutne minimum to 5 porcji owoców i warzyw dziennie. O wiele łatwiej jest spełnić to zalecenie, przygotowując sobie pyszne napoje.
– Wygoda, zwiększenie przyswajalności części składników pokarmowych, urozmaicenie sposobu żywienia to wystarczające powody, aby wziąć pod uwagę płynne posiłki w diecie – tłumaczy Jakub Sobiecki z Fundacji Wiemy Co Jemy, ekspert kampanii „Zdrowo zmiksowani”, zainicjowanej przez Electrolux. – Ważne, aby zawrzeć w nich źródło tłuszczu dla zwiększenia przyswajalności substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Może nim być awokado, orzechy, pestki, siemię lniane czy produkty sojowe.
Smaki dzieciństwa w nowej odsłonie
Na naszych talerzach sezon na produkty świeżo zerwane z krzaka lub drzewa triumfalnie rozpoczyna truskawka. Może warto przygotować ją w nieco odświeżonej formie, na przykład miksując owoc z bogatym w dobroczynny kwas oleinowy awokado czy pełnymi kwasów omega-3 nasionami chia, dodając do koktajlu mleko kokosowe czy przełamując słodycz bazylią lub sokiem z limonki?
Lipiec miesiącem czerwieni
Po truskawkach przychodzi pora na czereśnie, wiśnie, porzeczki i maliny, a także pomidory, czyli wszelkie możliwe odmiany koloru czerwonego. Owoce i warzywa tej barwy są doskonałym źródłem potasu i witaminy C. Lipiec to czas największych upałów – dlaczego więc nie postawić na owocowe orzeźwienie i zmiksować sezonowe przysmaki z kostkami lodu? W tym może nam pomóc blender kielichowy Electrolux ESB7300S z serii Expressionist Collection, wyposażony w tytanowe ostrza TruFlow®, które poradzą sobie z każdą, nawet największą porcją lodu. Co więcej, poręczny dzbanek o pojemności 1,65 l jest w stanie zaspokoić pragnienie całej rodziny.
Zielono, więc zdrowo
W sierpniu debiutuje szpinak, popularny w naleśnikach, sałatkach czy cieście francuskim. Zdecydowanie lżejszym, ale równie pożywnym posiłkiem stworzonym na jego bazie jest koktajl, zaskakujący połączeniem z mlekiem migdałowym i imbirem. Z entuzjazmem wypiją go zwolennicy zielonych smoothies, ale przekona on także dzieci, które słysząc słowo „szpinak” do tej pory kręciły nosem.
- 50 g szpinaku
- 1 dojrzały banan
- 1 gruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 250 ml mleka migdałowego
Przygotowanie:
Umieść szpinak, banana oraz gruszkę w blenderze Electrolux. Dodaj starty imbir, sok z cytryny oraz mleko migdałowe. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
Więcej informacji: www.electrolux.pl oraz www.facebook.com/electroluxpolska
Dodaj komentarz