Zielone warzywa w smacznej odsłonie – przepisy na pyszne wakacyjne potrawy
Okres wakacyjny to idealny czas, aby uzupełnić dietę o jak największą ilość warzyw. Surowe, w sałatce czy grillowane – sposobów na ich przyrządzenie są tysiące. My proponujemy Wam dwa przepisy na wyjątkowo pyszne, pieczone dania. Czas na faszerowanego bakłażana i pizzę z brokułami!
Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym
– bakłażan – 2 średnie sztuki
– mięso mielone – 500 g
– cebula – 2 średnie sztuki
– papryka świeża – 1 szt.
– czosnek – 4 ząbki
– natka pietruszki – ½ pęczka
– pomidor – 2 szt.
– sól, pieprz do smaku
– ser żółty – 200 g
– sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak
Wykonanie:
Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut.
Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.
Pizza z brokułami i sosem czosnkowym
– mąka – 1kg
– drożdże – 30 g
– letnia woda – 0,6 l
– olej rzepakowy – 100 ml
– szczypta cukru
– sól – 1 łyżeczka
Sos pomidorowy:
– pomidory pelati krojone – 300 ml
– oregano – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Składniki na pizzę:
– ser żółty typu gouda – 200 g
– ser mozarella – 100 g
– ser pleśniowy typu rokpol – 100 g
– szynka wędzona parzona – 150 g
– brokuły świeże lub mrożone – 300 g
– oregano
– sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280 – 330 st. C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym Tarsmak.
Smacznego!
Dodaj komentarz