Jesienią zdecydowanie więcej czasu spędzamy w domu niż na zewnątrz. Dłużej śpimy, nasza aktywność w ciągu dnia jest bardzo mała, a pogoda na zewnątrz odbiera nam dobry nastrój. Jak poradzić sobie z jesienną chandrą? Najlepiej postawić na zdrowe, pełne witamin przekąski, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu, które od razu postawią nas na nogi.

O tej porze roku większość z nas odczuwa spadek energii i pogorszenie nastroju. Jesienna aura sprawia, że niechętnie wychodzimy z domu, odczuwamy ogólne osłabienie organizmu, a nasza aktywność fizyczna jest znikoma. Poprawienie samopoczucia jest jednak możliwe – wystarczy dobrze się odżywiać, a jeśli łapie nas ochota na małe co nieco, sięgać po zdrowe przekąski, które są idealnym lekiem na jesienną chandrę.

Warzywa z pastą z papryczek chili

warzywa-z-pasta-z-papryczek-chilliSkładniki:

  • 300 g pasty hasrissa marki Jasmeen
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 2 zielone ogórki
  • 1 natka pietruszki
  • kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Do miski przekładamy pastę harissa, dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy natką pietruszki. Następnie dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler, marchewki oraz ogórki. Przygotowane warzywa kroimy w długie, pionowe paski. Na dużych talerzach układamy po jednej miseczce z pastą, a obok niej kładziemy pokrojone warzywa, które dla ozdoby i smaku posypujemy kolorowym pieprzem.

Chrupiąca, pieczona cieciorka

chrupiaca-pieczona-cieciorkaSkładniki:

  • 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • garść listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ciecierzycę odlewamy z zalewy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją na papierowy ręcznik i osuszamy.  Do miski dodajemy oliwę z oliwek, słodką i ostrą paprykę, suszone oregano, granulowany czosnek, kumin i sól. Zawartość miski dokładnie mieszamy i dokładamy do niej odcedzoną cieciorkę, ponownie mieszając całość. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a na nim cieciorkę w przyprawach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy cieciorkę około 30 minut. Dla uzyskania dodatkowego efektu podajemy ją ze świeżymi liśćmi bazylii w wysokich, przeźroczystych szklankach.

Zapiekany bakłażan z hummusem

Składniki:

  • 150 g hummusu z tahiną marki Jasmeen
  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na grube plastry i doprawiamy go z obu stron solą, pieprzem, oregano, papryczką chilli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie smarujemy go oliwą z oliwek i na jego wierzch nakładamy kopiate łyżeczki hummusu z tahiną. Przekładamy bakłażana na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 7 minut z każdej strony, na górnej półce piekarnika.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF