Zdrowe i wygodne grillowanie z marką Sencor + przepis
Sezon na grillowanie trwa! Potrawy z rusztu to świetny pomysł na ciepły posiłek, który szybko przygotujemy dla większego grona osób. Elektryczny grill stołowy Sencor to lekki i łatwo przenośny sprzęt, idealny do grillowania w domu i ogrodzie w ciągu całego roku. Dzięki grillowi marki Sencor o nieprzywierającej powłoce powierzchni grillującej, możemy przyrządzić potrawy i przekąski w zdrowy sposób, bez dodawania tłuszczu. Ten model grilla posiada wygodną automatyczną regulację temperatury w zakresie 100 – 220 °C oraz funkcję utrzymania temperatury do 60°C, która pozwoli na dłużej zachować ciepło przygotowanych produktów. Dwie powierzchnie grillujące: gładka i karbowana umożliwiają przyrządzenie różnych rodzajów składników w tym samym czasie.
Elektryczne grille stołowe Sencor SBG 107 występują w kolorze czarnym i białym.
- Połączenie 2 różnych powierzchni grillujących:
gładka (do grillowania warzyw, jajek, słoniny, tostów, placków ziemniaczanych, naleśników itp.)
• karbowana (do grillowania steków, ryb, wędlin itp.) - Duże wymiary powierzchni grillującej (47 x 31 cm)
- Nieprzywierająca powłoka powierzchni grillującej
- Wyjmowany ociekacz na olej (pojemność 350 ml)
- Obrotowy, w pełni regulowany termostat
- Automatyczna regulacja temperatury z kontrolką świetlną (100 – 220 °C)
- Funkcja Keep Warm służąca do utrzymywania temperatury (60 °C)
- Termoizolacyjne uchwyty po obu stronach, ułatwiające przenoszenie
- Łatwe przechowywanie (odłączany kabel sieciowy z termostatem)
- Ochrona przed przegrzaniem (bezpiecznik termiczny)
Cena: ok.200 PLN
Przepis na orientalne szaszłyki z kurczaka – z grillem Sencor
Szaszłyki z grilla to lekki i aromatyczny posiłek, który zaspokoi głód i doda energii w ciepłe dni. Przepis na orientalne szaszłyki z cytrusową nutą to pomysł na pożywną przekąskę, dodatek do sałaty lub część dania głównego. Z łatwością wykonasz je w domu z elektrycznym grillem stołowym Sencor!
Grillowane orientalne szaszłyki z kurczaka
Czas: 40 minut
SKŁADNIKI
- 1 cała pierś z kurczaka
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 korzeń imbiru ok. 2 cm – drobno posiekany
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Przygotowaną pierś ścinamy w połowie wysokości, uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok 1 cm. Każdą z części kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
W misce przygotowujemy marynatę mieszając: wyciśnięty sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trochę soli.
Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka, całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na 20 min.
Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyku zależy od wielkości porcji, które lubimy.
Grilla mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy ok 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy szaszłyki będą ładnie przypieczone.
Smacznego!
bardzo profesjonalnie wygląda ten grill! na razie korzystam z uroków lata i grilluję na tradycyjnym w plenerze, ale na zimę na pewno zainwestuję w elektroniczny:) moim sposobem na zdrowe grillowanie jest grillowanie w papirusie bez tłuszczu i stawianie na odtłuszczone sosy bez konserwantów. robie je sama na bazie oliwy czy jogutu, albo kupuję te od develey, jakiś czas temu zmienili skład i są naprawdę dietetyczne