Kuchnia orientalna, do której zaliczana jest zarówno kuchnia Bliskiego Wschodu, jak i kuchnia chińska jest coraz bardziej popularna. Dania orientalne, dzięki dużej ilości warzyw i przypraw, są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego  świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.

Popularnymi składnikami kuchni orientalnej są kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa. Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca. Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia. Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Jednak dzięki dużym możliwościom zastosowania ich także w kuchniach innych krajów, przepisy z dodatkiem tych składników stały się niezwykle popularne. Ze względu na dużą zawartość białka są również ważnymi produktami w diecie wegetariańskiej. Pędy bambusa i fasola mung mają przyjemnie słodki smak, dzięki czemu dania z ich „udziałem” stają się bardziej wyraziste i smaczne.

Chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung

Składniki:

  • Sandra-Kiełki fasoli mung-puszka-425ml-2.99zł3 jajka
  • 10 g mąki
  • 10 g masła
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
  • 50 g kiełków brokułu
  • pomidory cherry

Przepis:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce mieszamy razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylewamy na smażące się kiełki. Gotowy omlet składamy na pół i wkładamy do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 C, na około 5 minut. Omlet dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem.

Kolorowa sałatka z brokułów i pędów bambusa

 Składniki:

  • Sandra-Pędy bambusa-puszka-425ml-3.99zł1 brokuł
  • 1 puszka pędów bambusa (np. marki Sandra)
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ogórki kiszone
  • puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
  • 1 czerwona cebula
  • sól morska oraz pieprz

2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

Przepis:

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, pędy bambusa odcedzamy i kroimy na mniejsze paski. Następnie odcedzamy kukurydzę, kroimy cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy je zalewą z suszonych pomidorów, dodajemy soli i pieprzu. Przed podaniem wkładamy na kilka minut do lodówki.

Smacznego!

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF