Zadbaj o siebie na wiosnę!
Wiosna jest idealnym okresem na wprowadzenie w życie powiedzenia „w zdrowym ciele zdrowy duch”, ponieważ to właśnie teraz przykładamy większą wagę do aktywności fizycznej i do tego, co mamy na talerzu. Zbilansowana dieta stanowi kluczowy element zmian. Doda nam energii i pozwoli zdrowo przygotować się do lata!
Zmiana nawyków początkiem sukcesu
Trudno jest odejść od nawyków wyrabianych przez całe życie. Jednak, jak potwierdzają specjaliści, czasem wystarczy kilka drobnych zmian, by czuć się zdrowiej i mieć więcej energii. Świeże produkty zamiast gotowych, wzbogacenie diety o owoce i warzywa, makarony
z pszenicy durum i dostarczanie organizmowi 2 litrów wody dziennie to tylko niektóre z nich. Zmiany warto zacząć już dziś!
Bądź otwarty na eksperymenty!
Mimo, że polska kuchnia jest smaczna, jest również dość kaloryczna i tłusta. Warto więc urozmaicać menu o potrawy z innych zakątków świata. Szczególnie zdrowa i polecana przez dietetyków jest kuchnia śródziemnomorska. Świeże i powszechnie dostępne składniki i prosty, lecz wyrafinowany smak potraw, to jej najbardziej charakterystyczne cechy. Do tego prawdziwie włoskie makarony wraz z sosami wysokiej jakości i warzywami, które pozwolą nam zachować zbilansowaną dietę i jednocześnie dogodzą naszemu podniebieniu. Na dobry początek przygody ze zdrową kuchnią śródziemnomorską proponujemy zdrowy przepis
na makaron nitki (capellini) z aromatem siekanych ziół i marynowaną cukinią!
Makaron nitki (capellini) z aromatem siekanych ziół i marynowaną cukinią
350 g capellini Barilla
- 500 g pomidorów
- 2 cukinie
- 0,5 ząbka czosnku
- 4 liście bazylii
- 6 łyżek oliwy z oliwek Extra Vergine
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście szałwii
- 3gałązki tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypiorek do smaku
- Oczyścić cukinie i pokroić je w długie pasy, wykorzystując jedynie część zieloną, z kilkoma milimetrami miąższu. Otrzymane w ten sposób podłużne części warzywa przyciąć na cienkie paseczki i doprawić 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
- Pomidory sparzyć przez kilka sekund w dużej ilości wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z ząbkiem zgniecionego czosnku i dodać pomidory, osolić i gotować 5-10 minut.
- Ugotować nitki Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, kiedy będą jeszcze półtwarde i nałożyć sos pomidorowy z posiekanymi drobno ziołami. Udekorować marynowaną cukinią i serwować.
Dodaj komentarz