Z pomidorami z puszki bliżej Włoch
We Włoszech uprawia się około 300 odmian pomidorów. To kraj, w którym są one jednym z najpopularniejszych składników, zaraz obok oliwy, ziół oraz serów. Włosi podają je na przeróżne sposoby – doskonale smakują zarówno w towarzystwie makaronów, jak i jako baza pożywnych zup. Aby szybko przygotować danie z ich udziałem, najlepiej wykorzystać pomidory z puszki. Co ciekawe, to jedne z warzyw, które po obróbce termicznej stają się jeszcze zdrowsze.
Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna sprzyja, a nie szkodzi. Pomidory pod wpływem gotowania, duszenia oraz smażenia wytwarzają bowiem składnik o nazwie likopen, który pozytywnie wpływa na procesy przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe.
Smacznie
Ogromną zaletą pomidorów z puszki jest także długi termin ważności, wygodne opakowanie oraz dostępność. W tej formie również idealnie sprawdzają się w przepisach kuchni włoskiej. Dzięki nim możemy przyrządzić pyszny krem pomidorowy czy sosy do makaronów lub zapiekanek. Pomidory z puszki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni.
Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami
Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skórki (np. marki Sandra)
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól oraz pieprz
- świeża pietruszka
- pieczywo
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu gotujemy bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie to całość blendujemy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiekamy je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypujemy garścią grzanek.
Pomidorowa zapiekanka z tortellini
Składniki główne:
- 1 opakowanie tortellini
- 20 dag szynki
- 20 dag sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Składniki na sos:
- 500 g pomidorów z puszki bez skórki (np. marki Sandra)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
Przygotowanie:
Gotujemy tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przez około 2 minuty. Następnie dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz pomidory z puszki. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i czosnek. Wszystko podsmażamy. Następnie niewielkie, szklane naczynie smarujemy masłem, a na dnie układamy gotowe tortellini i polewamy połową gotowego sosu. Kolejno układamy połowę smażonej szynki i posypujemy połową startego sera. W ten sam sposób układamy drugą warstwę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Dodaj komentarz