We Włoszech uprawia się około 300 odmian pomidorów. To kraj, w którym są one jednym z najpopularniejszych składników, zaraz obok oliwy, ziół oraz serów. Włosi podają je na przeróżne sposoby – doskonale smakują zarówno w towarzystwie makaronów, jak i jako baza pożywnych zup. Aby szybko przygotować danie z ich udziałem, najlepiej wykorzystać pomidory z puszki. Co ciekawe, to jedne z warzyw, które po obróbce termicznej stają się jeszcze zdrowsze.

sandra_pomidory_cale_puszka_425ml_2.49zlZdrowo

Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna sprzyja, a nie szkodzi. Pomidory pod wpływem gotowania, duszenia oraz smażenia wytwarzają bowiem składnik o nazwie likopen, który pozytywnie wpływa na procesy przeciwstarzeniowe  oraz przeciwnowotworowe.

Smacznie

Ogromną zaletą pomidorów z puszki jest także długi termin ważności, wygodne opakowanie oraz dostępność. W tej formie również idealnie sprawdzają się w przepisach kuchni włoskiej. Dzięki nim możemy przyrządzić pyszny krem pomidorowy czy sosy do makaronów lub zapiekanek. Pomidory z puszki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni.

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki (np. marki Sandra)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz
  • świeża pietruszka
  • pieczywo

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu gotujemy bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie to całość blendujemy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiekamy je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypujemy garścią grzanek.

Pomidorowa zapiekanka z tortellini

Składniki główne:

  • 1 opakowanie tortellini
  • 20 dag szynki
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

Składniki na sos:

  • 500 g pomidorów z puszki bez skórki (np. marki Sandra)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano

Przygotowanie:

Gotujemy tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przez około 2 minuty. Następnie dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz pomidory z puszki. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i czosnek. Wszystko podsmażamy. Następnie niewielkie, szklane naczynie smarujemy masłem, a na dnie układamy gotowe tortellini i polewamy połową gotowego sosu. Kolejno układamy połowę smażonej szynki i posypujemy połową startego sera. W ten sam sposób układamy drugą warstwę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF