Duet sera ze szlachetną niebieską pleśnią i gruszki to niezwykle smaczne, a zarazem proste połączenie. Aromantyczny ser pleśniowy w zestawieniu ze słodkim smakiem świeżej gruszki zachwyci podniebienia miłośników dobrego jedzenia. Dziś proponujemy smakowite tosty z tymi właśnie składnikami. Doskonałe na śniadanie, ale także jako przekąska serwowana w towarzystwie wina na podwieczorek ze znajomymi.

Do tego typu dań wybierajmy sery pleśniowe o dobrej topliwości. Zwróćmy także uwagę na ich skład. Najlepiej wybierać takie, które nie zawierają tłuszczy roślinnych, konserwantów i polepszaczy, gdyż to przekłada się na ich smak i wysoką jakość. Warto sięgać po produkty, które są wytwarzane metodą tradycyjną w oparciu o sprawdzone receptury i są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Wyroby bez sztucznych dodatków i GMO posiadają także na opakowaniu znak „Jakość, Tradycja”, a takim jest właśnie Kamiennogórski Ser Pleśniowy – mówi Ireneusz Żmijan, ekspert Spółdzielni Mleczarskiej KaMos z Kamiennej Góry, pierw­szego producenta sera pleśniowego typu rokpol w Polsce.

Tosty z Kamiennogórskim serem pleśniowym i gruszką – przepis poleca Robert Muzyczka – Dwór Korona Karkonoszy
Fot. KaMosSkładniki:
• 150 g Kamiennogórskiego Sera Pleśniowego
• 4 kromki chleba tostowego
• 2 łyżki orzechów włoskich
• pół gruszki
• rukola
• świeżo mielony pieprz czarny

Wykonanie:

Kromki chleba opiec w tosterze lub w piekarniku. Ser pleśniowy roztopić na patelni. Gruszkę pokroić w cieniutkie plastry, wyciąć gniazda nasienne. Na zarumienionych tostach ułożyć ser pleśniowy, plaster gruszki i orzechy włoskie. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość można uzupełnić świeżą rukolą.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF