Marco Ghia,
szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania świąteczne:

LAZANIA Z DORSZEM ATLANTYCKIM
I BAZYLIOWO-KOLENDROWYM PESTO

Składniki:

  • KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA1 litr mleka
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g makaronu do lazanii (Barilla)
  • 60 g bazylii
  • 250 g oliwy extra vergine (Monini)
  • 50 g migdały
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.

Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF