Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy

SALTIMBOCCA

saltimboccaSkładniki:

  • 800 g plasterków cielęciny
  • 180 g prosciutto crudo
  • 50 g masła
  • 100 g wytrawnego wina Marsala
  • 10 g mięty
  • sól i pieprz
  • brunatny sos z cielęciny

Sposób przygotowania:

Doprawiamy cielęcinę solą i pieprzem. Kładziemy na każdym plasterku cielęciny plasterek prosciutto crudo oraz listek umytej i osuszonej wcześniej mięty. Całość przytrzymujemy drewnianą wykałaczką. Panierujemy cielęcinę.

Stawiamy na ogniu patelnię wystarczająco dużą, by zmieściły się na niej wszystkie plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy kotleciki przez kilka minut z obu stron. Mieszamy sos z wytrawnym winem marsala i odparowujemy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę brunatnego sosu.

Gotowe kotleciki wykładamy na talerz i skrapiamy je sosem z patelni.

Przepis w wersji wideo dostępny na: https://youtu.be/_CfQ3bYaWDY 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF