Wielkanocne smaki na talerzu malucha. Kształtowanie zdrowych tradycji żywieniowych według edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. To tym bardziej ważne, kiedy przy świątecznym stole zasiadają małe dzieci. Najmłodsi w oparciu o to, czego doświadczają, budują swoje własne pojęcie tradycji oraz uczą się określonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpływa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiłków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiętać, że zanim wielkanocne przysmaki trafią na stół, powinny być przemyślane pod względem żywieniowych potrzeb i możliwości najmłodszych.
Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazły się m.in. jajka, mięso, chleb czy masło. To popularne produkty z grup żywności takich jak: produkty białkowe, produkty zbożowe czy tłuszcze. Wszystkie one mają swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadłospisie dziecka.
Zgodnie z modelowym talerzykiem żywieniowym dla dzieci w wieku 1-3 lata opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka w dziennym menu malucha wspomniane wielkanocne produkty powinny się znaleźć w następujących proporcjach: 4-5 porcji produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw), 5 porcji produktów zbożowych oraz 1-2 porcje tłuszczów. Poza wspomnianymi produktami modelowy talerzyk zawiera również wodę – która zarówno na co dzień, jak i od święta jest dla dziecka najlepszym napojem, 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców dziennie. Ich obecność w świątecznym menu będzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych potraw. Jednak nie tylko odpowiednie proporcje mają duże znaczenie w komponowaniu świątecznych posiłków. Ogromną rolę w prawidłowym odżywianiu dziecka, także przy świątecznym stole, ma jakość podawanych produktów m.in. brak konserwantów, słodkich dodatków czy wzmacniaczy smaku.
Zachęcamy do zapoznania się i wypróbowania propozycji najpopularniejszych wielkanocnych potraw opracowanych z myślą o najmłodszych przez edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:
- Przepis na Pasztet z soczewicy ze śliwką autorstwa Agnieszki Gruszki, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
· 300 g zielonej soczewicy · 2 marchewki · ½ selera · 2 średnie cebule · 150ml kaszy manny · 150ml oleju rzepakowego · 1 liść laurowy · 5 kulek ziela angielskiego · 4 ząbki czosnku · 1 łyżeczka majeranku · 1 łyżeczka cząbru · ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej · Śliwki wędzone · 3-4 łyżki sosu sojowego · Pieprz do smaku |
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę ugotuj do miękkości, tak aby wchłonęła całą wodę. Na 1 miarkę soczewicy użyj dwukrotnej ilości wody. 2. Cebulę pokrój w piórka, marchew i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż, a potem duś do miękkości marchew, seler, cebulę wraz z zielem i liściem laurowym, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po uduszeniu ziele i liść wyjmij. 3. Soczewicę i warzywa zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij blenderem na gładką masę. 4. Dodaj olej, kaszę mannę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. 5. Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, ułóż śliwki w 1 rządku przez całą długość pasztetu. 6. Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia należy włączyć górną grzałkę, żeby skórka się zrumieniła. |
- Przepis na Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy i awokado autorstwa Aleksandry Ciskowskiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
· 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy · 1 dojrzałe awokado · 2 ząbki czosnku · 2 łyżki soku z limonki · 1 łyżka oliwy z oliwek · bazylia, pieprz · 5 jajek |
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu przekrajmy na pół i wyjmujemy żółtka. 2. Ciecierzycę miksujemy z awokado, ziołami, oliwą, czosnkiem i żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Pastą faszerujemy jajka. Pasta świetnie smakuje również na kanapki. |
- Przepis na Żurek autorstwa Katarzyny Winnickiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
· 300 g wędzonki (baleron, szynka itp.) · 4 sztuki białych nieparzonych kiełbasek · 500 ml zakwasu · 500 ml wywaru warzywnego · 3 cebule · 4 średnie ziemniaki · 3 ząbki czosnku · 3 łyżki chrzanu tartego (świeżego nieco mniej) · 3 łyżki jogurtu greckiego · 4 jaja · Majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku · 10 ml oleju rzepakowego (łyżka) |
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Białą kiełbasę nacinamy, posypujemy 1 cebulą skrojoną w kostkę i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. 3. Gotujemy jajka na twardo. 4. W tym czasie kroimy wędzonkę, pozostałą cebulę 5. Podsmażamy wszystko na oleju. 6. Dodajemy bulion, ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki 7. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 8. Dodajemy zakwas i mieszamy, aby nie przywarł do dna. 9. Ugotowane jajka obieramy, białka kroimy w kosteczkę, zaś żółtka rozgniatamy w miseczce i łączymy z jogurtem. 10. Hartujemy żółtkowo-jogurtową zawiesinę gorącym żurkiem i dodajemy do garnka. 11. Na koniec dodajemy upieczoną i pokrojoną w niewielkie plastry kiełbasę, chrzan i białka jaj. 12. Doprawiamy do smaku. Wskazówki: Można użyć kiełbasy parzonej, wtedy skracamy czas pieczenia do ok. 20 minut. |
Więcej przepisów Edukatorów Programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jest dostępnych na stronie: rodzinnegotowanie.zdrowojemy.info.
Dodaj komentarz