Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. To tym bardziej ważne, kiedy przy świątecznym stole zasiadają małe dzieci. Najmłodsi w oparciu o to, czego doświadczają, budują swoje własne pojęcie tradycji oraz uczą się określonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpływa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiłków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiętać, że zanim wielkanocne przysmaki trafią na stół, powinny być przemyślane pod względem żywieniowych potrzeb i możliwości najmłodszych.

image003Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazły się m.in. jajka, mięso, chleb czy masło. To popularne produkty z grup żywności takich jak: produkty białkowe, produkty zbożowe czy tłuszcze. Wszystkie one mają swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadłospisie dziecka.

Zgodnie z modelowym talerzykiem żywieniowym dla dzieci w wieku 1-3 lata opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka w dziennym menu malucha wspomniane wielkanocne produkty powinny się znaleźć w następujących proporcjach: 4-5 porcji produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw), 5 porcji produktów zbożowych oraz 1-2 porcje tłuszczów. Poza wspomnianymi produktami modelowy talerzyk zawiera również wodę – która zarówno na co dzień, jak i od święta jest dla dziecka najlepszym napojem, 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców dziennie. Ich obecność w świątecznym menu będzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych potraw. Jednak nie tylko odpowiednie proporcje mają duże znaczenie w komponowaniu świątecznych posiłków. Ogromną rolę w prawidłowym odżywianiu dziecka, także przy świątecznym stole, ma jakość podawanych produktów m.in. brak konserwantów, słodkich dodatków czy wzmacniaczy smaku.

Zachęcamy do zapoznania się i wypróbowania propozycji najpopularniejszych wielkanocnych potraw opracowanych z myślą o najmłodszych przez edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:

  1. Przepis na Pasztet z soczewicy ze śliwką autorstwa Agnieszki Gruszki, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:

·         300 g zielonej soczewicy

·         2 marchewki

·         ½ selera

·         2 średnie cebule

·         150ml kaszy manny

·         150ml oleju rzepakowego

·         1 liść laurowy

·         5 kulek ziela angielskiego

·         4 ząbki czosnku

·         1 łyżeczka majeranku

·         1 łyżeczka cząbru

·         ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

·         Śliwki wędzone

·         3-4 łyżki sosu sojowego

·         Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.       Soczewicę ugotuj do miękkości, tak aby wchłonęła całą wodę. Na 1 miarkę soczewicy użyj dwukrotnej ilości wody.

2.       Cebulę pokrój w piórka, marchew i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż, a potem duś do miękkości marchew, seler, cebulę wraz z  zielem i liściem laurowym, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po uduszeniu ziele i liść wyjmij.

3.       Soczewicę i warzywa zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij blenderem na gładką masę.

4.       Dodaj olej, kaszę mannę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

5.       Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, ułóż śliwki w 1 rządku przez całą długość pasztetu.

6.       Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia należy włączyć górną grzałkę, żeby skórka się zrumieniła.

  1. Przepis na Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy i awokado autorstwa Aleksandry Ciskowskiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:

·         1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

·         1 dojrzałe awokado

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżki soku z limonki

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         bazylia, pieprz

·         5 jajek

Sposób przygotowania:

 

1.       Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu przekrajmy na pół i wyjmujemy żółtka.

2.       Ciecierzycę miksujemy z awokado, ziołami, oliwą, czosnkiem i żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji.

3.       Pastą faszerujemy jajka. Pasta świetnie smakuje również na kanapki.

  1. Przepis na Żurek autorstwa Katarzyny Winnickiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:

 

·         300 g wędzonki (baleron, szynka itp.)

·         4 sztuki białych nieparzonych kiełbasek

·         500 ml zakwasu

·         500 ml wywaru warzywnego

·         3 cebule

·         4 średnie ziemniaki

·         3 ząbki czosnku

·         3 łyżki chrzanu tartego (świeżego nieco mniej)

·         3 łyżki jogurtu greckiego

·         4 jaja

·         Majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku

·         10 ml oleju rzepakowego (łyżka)

Sposób przygotowania:

 

1.       Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

2.       Białą kiełbasę nacinamy, posypujemy  1 cebulą skrojoną w kostkę i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika na 35-40 min.

3.       Gotujemy jajka na twardo.

4.       W tym czasie kroimy wędzonkę, pozostałą cebulę
i czosnek w kostkę.

5.       Podsmażamy wszystko na oleju.

6.       Dodajemy bulion, ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki

7.       Gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

8.       Dodajemy zakwas i mieszamy, aby nie przywarł do dna.

9.       Ugotowane jajka obieramy, białka kroimy w kosteczkę, zaś żółtka rozgniatamy w miseczce i łączymy z jogurtem.

10.   Hartujemy żółtkowo-jogurtową zawiesinę gorącym żurkiem i dodajemy do garnka.

11.   Na koniec dodajemy upieczoną i pokrojoną w niewielkie plastry kiełbasę, chrzan i białka jaj.

12.   Doprawiamy do smaku.

Wskazówki: Można użyć kiełbasy parzonej, wtedy skracamy czas pieczenia do ok. 20 minut.

Więcej przepisów Edukatorów Programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jest dostępnych na stronie: rodzinnegotowanie.zdrowojemy.info.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF