Składniki

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 20 g cukru wanilinowego Delecta
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g posiekanych migdałów Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

babka_czekoladowa_z_orzechami_BakallandPolewa:

  • 1 tabliczka czekolady
  • 4 łyżki masła
  • Orzechy i migdały do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy.
  2. Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy Całość miksujemy.
  3. Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki.
  4. Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF