W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Co najczęściej serwujemy naszym gościom w tym czasie? Smakowity żurek z kiełbasą, jaja z majonezem, pasztety i lukrowane baby – oto kwintesencja świątecznego menu. Kilka drobnych zmian w wielkanocnym jadłospisie sprawi, że święta nie zostawią przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie.

sandraŚwiąteczny stół na cenzurowanym

Nasza rodzima kuchnia jest przepyszna, ale niestety bywa ciężkostrawna. Potrawy świąteczne kuszą wykwintnymi smakami i przyjemnymi aromatami, jednak są dosyć tłuste, co sprawia, że po świętach wielu z nas przechodzi na przymusową dietę. Dlatego warto wiedzieć, że wielkanocne dania można skutecznie zastąpić modnymi posiłkami w wersji „light”. Przykładowo, doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego pasztetu, może być terrine, czyli zimna przystawka z wędzonego łososia, która jest nie tylko dużo zdrowsza i lżejsza, ale też bardzo łatwa w przygotowaniu. Szykując wielkanocne sałatki wybierajmy z kolei te, w których nie ma żółtego sera, dużej ilości jajek i majonezu. Tradycyjną jarzynową zastąpmy kolorową i lekką sałatką owocową z dodatkiem brzoskwini, ananasa bądź mango (np. marki Sandra). Jako deser idealny będzie pyszny sorbet z drylowanych wiśni (np. marki Sandra), który ucieszy podniebienie każdego smakosza.

Tradycyjne ciasta w nowym wydaniu

Wielkanocne słodkości to przede wszystkim tradycyjne, puszyste baby, kolorowe mazurki i lukrowane makowce. Świąteczne wypieki najlepiej smakują z dużą ilością orzechów, migdałów i bakalii. Jednak czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które nadadzą im nowego, wyrazistego smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się przetwory owocowe, które dzięki zamknięciu w szczelnej puszce zachowują swój wyjątkowy aromat. W sklepach znajdziemy gotowe produkty np. soczyste owoce marki Sandra, które podkreślą smak wielkanocnych ciast.

Przykładowe przepisy

Pragnącym zmian, przedstawiamy kilka propozycji z owocami w roli głównej, które pomogą zapobiec świątecznemu przejedzeniu i dodatkowym kilogramom.

Wariacje na temat pasztetu, czyli Terrina z łososiem i ananasem

Składniki

  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
  • 300 g kremowego twarogu
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 limonka
  • ¼ szklanki posiekanego koperku
  • pieprz

Przygotowanie

Twarożek, ser feta, majonez i sok z limonki miksujemy razem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Napełniamy masą niewielką formę do pieczenia wyłożoną wcześniej łososiem. Foremkę z gotową terriną chłodzimy przynajmniej przez kilka godzin.

Puszysta wielkanocna baba z owocami

Składniki

  • ½ kostki masła
  • 200 g brzoskwiń z puszki (np. marki Sandra)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i dodajemy jajka. Całość miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Po upieczeniu babę dekorujemy lukrem i owocami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF