Węgierska jesień – czyli gulasz z makaronem pierożki
Należy do światowego kanonu najpopularniejszych potraw mięsnych, jest smaczny, łatwy do przygotowania, a przy tym wszystkim niedrogi. Mowa o jesiennym gulaszu z makaronem.
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron typu pierożek 1 paczka
– łopatka wieprzowa – 500g
– cebula – 2 średnie sztuki
– marchewka – 1 średnia sztuka
– pietruszka -1 mała
– seler – ¼ małej sztuki
– kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
– sól, pieprz do smaku
– liść laurowy – 2 szt.
– ziele angielskie – 6-8 szt.
– olej – 3 łyżki
– mąka- ok. 2 łyżki
– woda – ok. 1 litr
Wykonanie:
Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.
Smacznego!
Dodaj komentarz