Składniki:

  • 175g pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki Cointreau
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 5 białek jaj
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • 25g drobnego cukru
  • 2 żółtka jaj

CPB_Walentynkowy_mus_czekoladowo_sliwkowyPrzygotowanie:

Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Wartość odżywcza na 1 porcję:

233 kcal, białko 4,4g, węglowodany 31,9g, tłuszcz 9,6g, w tym tłuszcz nasycony 4,9g, błonnik 2,5g, cukier 31,7g, sól 0,3g.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF