Święto zakochanych to czas miłych gestów, drobnych upominków i romantycznych chwil. Czy możemy wyobrazić sobie lepszy prezent od serca niż ręcznie przygotowane ciasteczka? Poczęstujmy nimi nie tylko ukochaną osobę, lecz także wszystkich, których lubimy. Z pewnością wywołają uśmiech na twarzy!

ok. 25 ciasteczek

Czas przygotowania: 50 min

Almette_ciasteczkaSkładniki:

120 g masła

120 g cukru pudru

2 żółtka

150 g mąki krupczatki

110 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka cynamonu
1 serek Almette Fruit z Morelą i Wanilią

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Miksujemy wszystko razem. Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką, łączymy w kulę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy kształty. Posiłkując się słomką, w ciasteczkach robimy dziurki.

Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Serek przekładamy do szprycy. Na jedno ciastko wyciskamy porcję serka. Na serek możemy nałożyć drugie ciastko.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF