Walentynki last minute
Przygotowanie wykwintnej kolacji nie musi trwać godzinami. Wystarczy dobry pomysł, wysokiej jakości składniki i dwa kwadranse w kuchni, żeby wyczarować pyszny posiłek, który skruszy nawet najtwardsze serce. Drosed – Specjalista od drobiu – podpowiada zabieganym i zapominalskim, jak szybko stworzyć romantyczne danie.
Kiedy gra toczy się o miłość, nie ma miejsca na kompromisy. Dlatego na tak wyjątkową okazję warto sięgnąć po sprawdzone przepisy i najwyższej jakości składniki. Idealnym rozwiązaniem będzie rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem. Jest nie tylko łatwa i szybka w przygotowaniu, ale też na stole prezentuje się wyjątkowo wykwintnie.
W tej potrawie delikatny smak szpinaku jest przełamany wyrazistym akcentem wędzonego kurczaka. Warto sięgnąć zwłaszcza po Wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed, który powstaje z najwyższej jakości mięsa. To dlatego jest tak soczysty i pachnie wybornie. Całość dania dopełnimy szczyptą magii – gałką muszkatołową, która jest znanym od wieków afrodyzjakiem. Takiej kompozycji smakowej nikt się nie oprze!
Przepis na wyjątkową roladę szpinakową z wędzonym kurczakiem podpowiada Drosed:
Składniki:
- szpinak mrożony (450 g)
- mąka (2 łyżki)
- 2-3 ząbki czosnku
- połówka cytryny
- 4 jajka
- ser typu ricotta (250 g)
- wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed (250 g)
- sól, pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła.
Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na wysokość 1 cm.
Pieczemy w temp. 190°C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek.
Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na wierzch kładziemy płaty cienko pokrojonego Wędzonego fileta z piersi kurczaka od Drosed. Całość zwijamy ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Podawanie:
Podając, kroimy ostrym nożem w plastry na grubość 1 cm.
Smacznego!
Wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed jest dostępny w sklepowych chłodziarkach w cenie 26 zł / kg.
Dodaj komentarz