Przed nami letni okres urlopowy. Każdy planuje wyjazdy – jedni za granicę, inni w Polsce, nad morzem, na mazurach czy w górach. Każdy kraj i region ma swoje charakterystyczne dania i smaki. Podróżując musimy wziąć pod uwagę, że nasze kubki smakowe będą szalały. Jedni to lubią inni niekoniecznie. Dla osób, które mimo wszystko nie lubią zmian jest produkt, który sprawdzi się w każdej kuchni i jest dostępny praktycznie we wszystkich kartach menu na świecie – makaron.

Couple Enjoying Meal On Camping HolidayW związku z tym, że prawie wszyscy, a zwłaszcza dzieci, lubią makaron, stał się on daniem wręcz międzynarodowym. Daje on nam dużo możliwości przygotowania pełnowartościowych posiłków i doskonale nadaje się również do zabrania w podróż. 

Stawiamy na biwak

Coraz większa część ludzi docenia polskie krajobrazy. Osoby, które wybierają wakacje w kraju z reguły obią to na własną rękę. Warto postawić na urlop na łonie natury, z dala od cywilizacji. Samodzielne podróżowanie daje nieograniczone możliwości i niesie ze sobą swobodę podejmowania decyzji. Jest to z pewnością tańsze i ciekawsze rozwiązanie. Przed prawdziwym podróżowaniem blokuje nas przyzwyczajenie do wygodnego życia, a przecież jedyne co trzeba zrobić to kupić bilet na pociąg, czy zatankować samochód do pełna i spakować potrzebne rzeczy nie zapominając o namiocie. Kilkudniowy biwak z dala od miejskiego zgiełku to pomysł na solidny odpoczynek. Wakacje w Polsce pod namiotami są popularne zwłaszcza wśród ludzi młodych i rodzin z dziećmi. Porównując podróż na własna rękę z zorganizowanym wyjazdem z biura turystycznego bilans naszych wydatków wychodzi na plus wyjazdu samodzielnego. Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić żeby przybliżyć się do tego celu, to nastawić się pozytywnie i uwierzyć, że taka podróż jest bardziej opłacalna i nie ma w tym nic strasznego. Bez względu jednak na to, czy zamierzamy wybrać się na wakacje za granicę czy w kraju należy zawsze brać odpowiedzialność za to, co i gdzie się robi oraz przemyśleć nasze niezbędne zaopatrzenie.

Idealny towarzysz podróży

Wybierając się na urlop za granicę zorganizowany przez biuro podróży nie musimy martwić się o nasze menu. Z reguły jest ono dostosowane do ogólnych standardów panujących w hotelach. Podobnie jest z wakacjami w polskich kurortach, gdzie nie ma problemu z dostępnością tzw. sprawdzonych produktów czy dań. Jeżeli planujemy na przykład wyjazd na odludzie, gdzie nie ma sklepów musimy pamiętać o zaopatrzeniu w odpowiednie artykuły spożywcze. Doskonałe będą makarony ze względu na swoją specyfikację i wartości odżywcze. Są to produkty lekkie i odporne na warunki atmosferyczne. Z makaronu możemy przygotować szereg pysznych dań, w dodatku pełnowartościowych. Makarony zawierają dużą ilość węglowodanów złożonych, które są rozkładane w organizmie powoli i równomiernie, dzięki temu zaspokajają głód na dłużej. Są one również źródłem witamin B1, B6, PP oraz kwasu foliowego – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzki Makaron.

Kulinarne inspiracje nie tylko na wakacyjny biwak

Pasta with meat and vegetablesSkładniki:

  • Międzybrodzki Makaron świderek – 500 g
  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym – 2 puszki
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • Natka pietruszki
  • Szczypior
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Następnie myjemy warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, a szczypior drobno siekamy. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na to dajemy kawałki tuńczyka z puszki i dekorujemy warzywami. Całość doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF