W sierpniowej kuchni króluje leczo!
Uwielbiane za prostotę przygotowania, lekkość i przepyszny smak. Sekretem leczo są nie tylko wyśmienite, sezonowe warzywa, takie jak pomidory, papryki i ogórki, lecz także doskonała kompozycja ziół i przypraw, nadająca składnikom wyjątkowy charakter. Appetita podpowiada, jak przygotować leczo idealne, które w sierpniu na polskich stołach jest potrawą numer jeden!
Leczo to potrawa mająca węgierskie korzenie. Tradycyjne „Lecsó” składa się z pomidorów, cebuli i papryki. To proste i smaczne danie (dużo bardziej gęste niż w „polskim wydaniu”), z biegiem lat zyskało popularność także poza granicami Węgier. Pokochali je Czesi, Słowacy, Chorwaci i oczywiście Polacy. Każdy kraj tworzy swoje własne wersje leczo, dodając rodzime składniki przyprawiając je wedle uznania. Przygotowując „polskie leczo”, warto skorzystać z całego bogactwa świeżych, sezonowych warzyw, które w sierpniu smakują zdecydowanie najlepiej! Dojrzałe w słońcu pomidory, dorodne cukinie i bakłażany, kolorowe cebule oraz ogórki kiszone – to niezbędne składniki pysznego leczo.
Przyprawy kluczem do kulinarnego sukcesu
Równie ważne jest także użycie odpowiednich przypraw, które nadadzą potrawie pikanterii i wyrazistości. Przyprawa do leczo marki Appetita, to gotowa kompozycja ziół i przypraw, idealnie podkreślająca smak warzyw. Mieszanka m.in. papryki słodkiej i pikantnej, czarnego pieprzu, cebuli, kminku oraz gorczycy, to prosty i wygodny sposób na perfekcyjnie doprawione leczo. Podawane z ryżem, pieczonymi ziemniakami albo chrupiącą bułeczką, latem stanowi idealny, zdrowy posiłek. Leczo jest również znakomitą potrawą… na zimę. Przygotowując przetwory z ogórków czy papryki, kilka słoików warto napełnić leczo, by za kilka miesięcy móc cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw.
Przepis na Ap(p)etyczne Leczo
Składniki:
– 4 pomidory
– 3 papryki czerwone
– 2 papryki żółte
– 2 papryki zielona
– 3 ogórki kiszone bądź małosolne
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 500 g kiełbasy jałowcowej
– 3 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 10 – 15 sztuk zielonych oliwek
– Przyprawa do leczo Appetita
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Leczo to bardzo prosta potrawa. Jednak by wydobyć pełnię smaku, podczas przygotowywania składników warto pamiętać o odpowiedniej kolejności:
- Papryki oraz pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę pokrój w tzw. piórka.
- Ogórki pokrój w plasterki.
- Bakłażana i cukinię umyj, pozostaw skórkę i pokrój najpierw na talarki, a potem na połówki.
- Czosnek zgnieć lub pokrój w talarki.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Oliwki można pozostaw w całości lub pokrój w drobne krążki.
- Czosnek i cebulkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodając sól i pieprz.
- Dodaj kiełbasę jałowcową i delikatnie podsmaż.
- Dodaj pokrojone papryki.
- Po ok. 10 minutach dodaj bakłażana, cukinię i ogórki, wymieszaj.
- Gdy składniki zyskają odpowiednią miękkość, do aromatycznych warzyw dorzuć pokrojone pomidory oraz 1-2 łyżeczki Przyprawy do leczo Appetita. Całość wymieszaj.
- Po kilku minutach dodaj oliwki.
- Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
- Podawaj z ryżem, świeżym pieczywem lub innym ulubionym składnikiem.
Smacznego!
Produkt:
Przyprawa do leczo, Appetita, 20 g., cena: ok. 1,40 zł
Dodaj komentarz