Uwielbiane za prostotę przygotowania, lekkość i przepyszny smak. Sekretem leczo są nie tylko wyśmienite, sezonowe warzywa, takie jak pomidory, papryki i ogórki, lecz także doskonała kompozycja ziół i przypraw, nadająca składnikom wyjątkowy charakter. Appetita podpowiada, jak przygotować leczo idealne, które w sierpniu na polskich stołach jest potrawą numer jeden!

Bazylia_front_v3Oryginalnie i… międzynarodowo

Leczo to potrawa mająca węgierskie korzenie. Tradycyjne „Lecsó” składa się z pomidorów, cebuli i papryki. To proste i smaczne danie (dużo bardziej gęste niż w „polskim wydaniu”), z biegiem lat zyskało popularność także poza granicami Węgier. Pokochali je Czesi, Słowacy, Chorwaci i oczywiście Polacy. Każdy kraj tworzy swoje własne wersje leczo, dodając rodzime składniki przyprawiając je wedle uznania. Przygotowując „polskie leczo”, warto skorzystać z całego bogactwa świeżych, sezonowych warzyw, które w sierpniu smakują zdecydowanie najlepiej! Dojrzałe w słońcu pomidory, dorodne cukinie i bakłażany, kolorowe cebule oraz ogórki kiszone – to niezbędne składniki pysznego leczo.

Przyprawy kluczem do kulinarnego sukcesu

Równie ważne jest także użycie odpowiednich przypraw, które nadadzą potrawie pikanterii i wyrazistości. Przyprawa do leczo marki Appetita, to gotowa kompozycja ziół i przypraw, idealnie podkreślająca smak warzyw. Mieszanka m.in. papryki słodkiej i pikantnej, czarnego pieprzu, cebuli, kminku oraz gorczycy, to prosty i wygodny sposób na perfekcyjnie doprawione leczo. Podawane z ryżem, pieczonymi ziemniakami albo chrupiącą bułeczką, latem stanowi idealny, zdrowy posiłek. Leczo jest również znakomitą potrawą… na zimę. Przygotowując przetwory z ogórków czy papryki, kilka słoików warto napełnić leczo, by za kilka miesięcy móc cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw.

Przepis na Ap(p)etyczne Leczo

Składniki:

– 4 pomidory

– 3 papryki czerwone

– 2 papryki żółte

– 2 papryki zielona

– 3 ogórki kiszone bądź małosolne

– 1 cukinia

– 1 bakłażan

– 500 g kiełbasy jałowcowej

– 3 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 10 – 15 sztuk zielonych oliwek

Przyprawa do leczo Appetita

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Leczo to bardzo prosta potrawa. Jednak by wydobyć pełnię smaku, podczas przygotowywania składników warto pamiętać o odpowiedniej kolejności:

  1. Papryki oraz pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.
  2. Cebulę pokrój w tzw. piórka.
  3. Ogórki pokrój w plasterki.
  4. Bakłażana i cukinię umyj, pozostaw skórkę i pokrój najpierw na talarki, a potem na połówki.
  5. Czosnek zgnieć lub pokrój w talarki.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  7. Oliwki można pozostaw w całości lub pokrój w drobne krążki.
  8. Czosnek i cebulkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodając sól i pieprz.
  9. Dodaj kiełbasę jałowcową i delikatnie podsmaż.
  10. Dodaj pokrojone papryki.
  11. Po ok. 10 minutach dodaj bakłażana, cukinię i ogórki, wymieszaj.
  12. Gdy składniki zyskają odpowiednią miękkość, do aromatycznych warzyw dorzuć pokrojone pomidory oraz 1-2 łyżeczki Przyprawy do leczo Appetita. Całość wymieszaj.
  13. Po kilku minutach dodaj oliwki.
  14. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
  15. Podawaj z ryżem, świeżym pieczywem lub innym ulubionym składnikiem.

Smacznego!

Produkt:

Przyprawa do leczo, Appetita, 20 g., cena: ok. 1,40 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF