W hołdzie pradawności – niepasteryzowany Prażubr
Na sklepowych półkach pojawiło się nowe, niepasteryzowane piwo – Prażubr.
Etykiety puszek i butelek opatrzone są wizerunkiem tajemniczego majestatycznego zwierzęcia. Imponujący wygląd oraz długie rogi, kojarzą się z czasami, kiedy na ziemi dominowały pradawne gatunki. Prażubr, bo o nim mowa, to praprzodek żubra białowieskiego. Zamieszkiwał on tereny Polski tysiące lat temu. To właśnie na jego cześć, piwowarzy z Browaru Dojlidy Białystok stworzyli recepturę klasycznego lagera o tej samej nazwie.
Piwo cieszy się wśród Polaków dużą popularnością.
Z biegiem lat zmieniają się jednak ich preferencje oraz znajomość rynku piw.Polacy chętnie poszukują nowych, nieznanych dotąd smaków. Często sięgają po piwa alternatywne, które mają lokalny charakter, kojarzą się z tradycją oraz naturalnością.Wybierają produkty wysokiej jakości oraz marki bliskie naszej historii. Odpowiedzią na zmieniające się gusta Polaków jest Prażubr, gatunek pradawny, niepasteryzowany. Jest to jasny lager o umiarkowanej chmielowej goryczce, delikatnie gazowany i klarowny.
Jego receptura powstała w Browarze Dojlidy Białystok, którego tradycje sięgają 1768 roku.
Gdzie zatem szukać Prażubra? Będzie go można spotkać na plenerowych imprezach i koncertach, wypadach za miasto czy spotkaniach ze znajomymi. Jest dostępny w butelkach zwrotnych oraz puszkach o pojemności 500ml . Zawartość alkoholu 5%.
Szukaj Prażubra na:
Dodaj komentarz