Truskawkowy biegun zimna – lody
Jak zrobić pyszne domowe lody o smaku truskawek? Nic prostszego, wystarczy kilka prostych składników i do dzieła.
Potrzebujemy:
15 dkg świeżych truskawek
- 2 jaja
- szczypta soli
- 12 dkg cukru pudru
- 300 ml kremowej śmietanki
- 2 opakowania Chrupiące Plasterki Truskawki Crispy Natural
- Łyżka masła do podsmażenia
Wykonanie:
Świeże truskawki kroimy na plasterki i delikatnie podsmażamy na maśle, by zmiękły. Studzimy.
Białka jajek ubijamy na pianę ze szczyptą soli.
Dosypujemy połowę cukru i ubijamy do otrzymania jednolitej masy.
W drugiej misce ucieramy żółtka z resztką cukru.
W trzecim pojemniku ubijamy śmietanę na sztywno.
Wszystkie masy łączymy w jedną i dodajemy truskawki i pokruszone Chrupiące Plasterki Truskawki Crispy, które przełamią słodycz lodów.
Gotową masę wlewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc.
Dodaj komentarz