TREND: Bazylia wchodzi do gry – przepisy
Kurczak Bahian z fasolą i purée z manioku
Ta prosta potrawka z kurczaka i fasoli jest aromatycznie przyprawiona i podawana z jednym z ulubionych składników w Brazylii, czyli maniokiem.
Czas gotowania: 1 i 1/4 godziny
Purée z manioku:
- 1 opakowanie (680 g) mrożonego manioku
- 1/4 szklanki masła, miękkiego
- 1/3 szklanki pełnotłustego mleka, podgrzanego
- 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Sól morska
- 1/4 łyżeczki Kamis Pieprz biały mielony
Kurczak i fasola
- 1/4 szklanki masła
- 680 g udek z kurczaka bez skóry i bez kości, pokrojonych w kostki wielkości 2,5 cm
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mieszanki przypraw Bahian (przepis poniżej)
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka odmrożonej lub odcedzonej i opłukanej czarno nakrapianej fasoli
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych czarnych oliwek bez pestki
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry, oddzielnie
- 1 łyżeczka Kamis Specialite Młynek Sól morska
- 2 łyżki utartego sera Cotija lub Romano
- Aby przygotować purée z manioku, zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Dodaj maniok i ponownie zagotuj. (Dodaj więcej wrzątku, jeżeli to konieczne, tak aby zakryć maniok wodą na przynajmniej 2,5 cm). Zmniejsz ogień na średni; gotuj przez 30 minut lub aż maniok bardzo zmięknie.
- Aby przygotować kurczaka i fasolę, stop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj kurczaka; smaż, mieszając przez 5 do 7 minut lub do momentu aż nie będzie już surowy. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek; gotuj, mieszając przez 5 minut lub aż warzywa zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i mieszankę przypraw Bahian. Posyp mąką; dobrze wymieszaj. Dodaj wywar, czarno nakrapianą fasolę, oliwki, 3 łyżki kolendry i sól. Zagotuj. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, często mieszając przez 5 minut lub aż wywar się zagęści. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Połóż naczynie na blasze do pieczenia. Odstaw.
- Odcedź dokładnie maniok. Usuń i wyrzuć włóknisty środek każdego kawałka manioku za pomocą 2 widelców (1 widelcem przytrzymaj kawałek manioku, a drugim usuń środek). Delikatnie zdejmij inne włókniste warstwy, które mogą znajdować się na manioku. Włóż maniok do dużego rondla. Dodaj 1/4 szklanki miękkiego masła i ciepłe mleko. Rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, aby uzyskać kleiste purée z kawałkami. Przypraw solą i białym pieprzem. Nałóż purée z manioku wokół krawędzi kurczaka z fasolą tak, aby pozostawić widoczny środek. Posyp purée z manioku serem Cotija.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40 minut lub aż nadzienie zawrze, a ser się zezłoci. Przed podaniem odstaw na 5 minut. Posyp pozostałą 1 łyżką posiekanej kolendry.
Przepis na 10 porcji (po 1 szklance).
Mieszanka przypraw Bahian
Ta prosta i wszechstronna mieszanka przypraw pochodzi z jednego ze stanów Brazylii, Bahii. Jej nazwa w brazylijskiej odmianie języka portugalskiego brzmi tempero baiano. Unikalna mieszkanka dodaje smaku wielu aromatycznym daniom, takim jak owoce morza, warzywa, zupy i potrawki.
Czas przygotowania: 5 minut
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka Kamis oregano
- 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz kolorowy
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym i suchym miejscu.
Przepis na 2 i 3/4 łyżeczki.
Brazylijski koktajl z gujawy
Ta owocowa modyfikacja klasycznej brazylijskiej caipirinhi czerpie swój pikantny smak z syropu Ancho-Arbol, a słodką i delikatną nutę zapewnia jej syrop z owocu gujawy.
Czas przygotowania: 15 minut
Syrop Ancho-Arbol:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 8 suszonych wydrążonych papryczek chili de arbol z usuniętymi nasionami
- 1 łyżeczka Kamis Papryka ostra
Koktajl z gujawy:
- 4 limonki, przekrojone wzdłuż na pół, każda połówka przekrojona na 4 cząstki, oddzielnie
- 1 szklanka syropu Ancho-Arbol, oddzielnie
- lód kruszony lub w kostkach
- 1 szklanka Cachaçy lub białego rumu, oddzielnie
- 1 szklanka syropu z gujawy, oddzielnie
- Aby przygotować syrop Ancho-Arbol, zmieszaj wszystkie składniki w małym rondlu. Zagotuj. Zmniejsz ogień na mały; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Odstaw na 2 godziny. Przecedź przez podwójną warstwę gazy lub filtr do kawy. Przykryj i dobrze schłodź w lodówce (przepis na syrop do 4 koktajli).
- Przygotowując każdy koktajl, włóż 4 kawałki limonki i wlej 1/4 szklanki syropu Ancho-Arbol do szklanki do drinków. Zgnieć limonkę moździerzem lub drewnianą łyżką, aby puściła sok. Napełnij szklankę lodem. Dodaj po 1/4 szklanki Cachaçy i syropu z gujawy; dobrze wymieszaj. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi składnikami tak, aby uzyskać 4 koktajle.
Przepis na 4 koktajle.
Małe serniczki z sera koziego z sosem karmelowym z limonką i gujawą
Cierpki smak serniczków to zasługa sera koziego i soku z limonki. Nuta ziela angielskiego i kokosu w cieście oraz sos karmelowy z gujawą dodają im tropikalnego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 35 minut
Chłodzenie w lodówce: 1 godzina
Ciasto:
- 1/2 szklanki migdałów w słupkach, uprażonych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki Kamis Ziele angielskie
- 2 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych
- 2 łyżki masła, stopionego
Masa sernikowa:
- 170 g sera śmietankowego (3/4 opakowania), rozmiękczonego
- 170 g sera koziego (chévre), rozmiękczonego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko jajka
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- utarta skórka z 1 limonki
Sos karmelowy z gujawą:
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki galaretki z gujawy
- 1/4 łyżeczki Kamis Ziele angielskie
- Delikatnie natrzyj masłem i posyp mąką 4 naczynia do zapiekania (mieszczące 3/4 szklanki). Wyłóż spód naczyń krążkami z papieru do pieczenia. Połóż naczynia na blasze do pieczenia. Odstaw.
- Aby przygotować ciasto, włóż migdały, cukier i ziele angielskie do robota kuchennego i rozdrobnij. Dodaj kokos i masło; wymieszaj w robocie kuchennym. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania. Dokładnie wyrównaj ciasto na dnie naczyń.
- Aby przygotować masę sernikową, włóż wszystkie składniki do czystego robota kuchennego. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, ocierając ścianki, jeżeli to konieczne. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 25 minut lub aż serniczki lekko urosną i środki będą prawie ścięte. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aż serniczki dobrze się schłodzą.
- Aby przygotować sos karmelowy z gujawą, włóż masło i cukier do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając trzepaczką przez 6 do 7 minut lub aż sos zmieni kolor na bursztynowy. Ostrożnie dodaj śmietanę, galaretkę z gujawy i ziele angielskie. (Na sosie pojawią się bąbelki.) Ciągle mieszając, gotuj przez 1 do 2 minut, aż sos zagęści się i nie spływa z łyżki.
- Przejedź małym nożem po wewnętrznej powierzchni naczynia. Odwróć naczynia do góry dnem na talerzach deserowych, aby wyciągnąć serniczki z forem. Na każdy serniczek nałóż 2 łyżki sosu karmelowego z gujawą. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowo słupkami z migdałów.
Przepis na 4 koktajle.
Wskazówka:
Przechowuj pozostały sos karmelowy z gujawą w lodówce. Przed podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej i podawaj z deserami takimi jak lody, ciasta lub szarlotka.
Brazylijskie bułeczki serowe z rozmarynem i czarnym pieprzem
Te bułeczki to klasyka kuchni brazylijskiej. Serowe bułeczki są naturalnie bezglutenowe, ponieważ robi się je z tapioki, a nie z mąki pszennej. Rozmaryn dodaje im aromatycznego ziołowego smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
- 1/2 szklanki masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
- 2 szklanki mąki z tapioki
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 i 1/2 szklanki utartego sera Cotija lub Romano
- 1 łyżeczka Kamis rozmaryn
- 1/4 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz czarny
- Spryskaj blachę na 12 muffinów sprayem do gotowania zapobiegającym przywieraniu. Odstaw. Podgrzej na wolnym ogniu w średnim rondlu masło, wodę i mleko, mieszaj, aby rozpuścić masło. Przelej do miski miksera do ucierania z łopatkami. Dodaj mąkę z tapioki; miksuj przy niskiej prędkości przez 4 minuty do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj jajka. Dodaj ser Cotija, rozmaryn i pieprz; ubijaj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają (masa będzie gęsta i kleista).
- Rozdziel masę równo do foremek do muffinów przy użyciu łyżeczki do lodów.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 do 25 minut lub aż się zezłocą. Przejedź nożem po krawędzi każdej foremki, aby oddzielić ciasto od blachy. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce przez 5 minut. Podawaj ciepłe (Bułeczki również świetnie smakują podawane w temperaturze pokojowej, jednak kremowe wnętrze wtedy stężeje).
Przepis na 12 porcji.
Wskazówka:
Mąkę z tapioki można znaleźć w supermarketach w dziale z produktami do pieczenia lub produktami naturalnymi. Można ją również kupić w sklepach z produktami południowoamerykańskimi jako maniok lub skrobię tapiokową.
Lody marchewkowo kardamonowe
Te wyjątkowe lody marchewkowe to zamrożona wersja Gajar Ka Halwa, czyli tradycyjnego hinduskiego deseru z tartej marchewki, klarowanego masła, mleka, cukru i orzechów. Kardamon nadaje temu odświeżającemu deserowi słodkiego, kwiatowego smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut
Zamroź (w maszynie do lodów): według instrukcji
- 1/4 szklanki całych orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki pistacji
- 3 łyżki masła klarowanego lub masła niesolonego
- 6 średnich marchewek, obranych i startych (3 szklanki)
- 2 szklanki pełnotłustego mleka
- 3/4 szklanki cukru, oddzielnie
- 3 łyżeczki Kamis kardamon
- 4 żółtka jajek
- 2 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- Upraż nerkowce i pistacje na dużej patelni na średnim ogniu, często mieszając przez 5 minut lub aż zaczną pachnieć. Zdejmij z patelni. Odstaw.
- Podgrzej masło klarowane na patelni na średnim ogniu. Dodaj marchewki; smaż, mieszając przez 5 minuty lub aż zmiękną. Dodaj mleko, 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę kardamonu; gotuj przez 25 minut lub aż większość mleka wyparuje. Często mieszaj, aby mleko się nie przypaliło. Zdejmij z ognia. Schłodź do temperatury pokojowej.
- W rondlu średniej wielkości przy użyciu trzepaczki ubij żółtka z pozostałą 1/2 szklanki cukru przez 1 do 2 minut lub aż masa stanie się bladożółta i zgęstnieje. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj trzepaczką. Ciągle mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 8 do 10 minut lub aż mikstura zagęści się i nie będzie spływać z łyżki. Zdejmij z ognia.
- Przelej do średniej metalowej miski. Dodaj wanilię i pozostałe 2 łyżeczki kardamonu. Dodaj mieszaninę z marchewką i uprażone orzechy; dobrze wymieszaj. Umieść miskę w zimnej wodzie na 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlej do maszyny do robienia lodów (o pojemności ponad 2 litry). Zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj w zamrażarce do podania. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowymi orzechami nerkowca i pistacjami.
Przepis na 10 porcji (po 1/2 szklanki).
Dodaj komentarz