W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Szykując świąteczne menu chętnie sięgamy po tradycyjne dania, które przyrządzały nasze mamy i babcie.  Smakowity żurek z kiełbasą, pachnące szynki oraz jaja z majonezem – oto kwintesencja wielkanocnego menu. Czasem warto jednak uciec od świątecznej rutyny i przygotować klasyczne smakołyki w nowej, ciekawej odsłonie.

Tradycja w duecie z nowoczesnością

Większość z nas hołduje tradycji. Tradycyjne potrawy wielkanocne od lat kuszą nas wyjątkowymi smakami i przyjemnymi aromatami. Uwielbiamy pieczenie, wędliny, pasztety. Czym jednak byłyby te potrawy bez smakowitych sosów, farszów i dodatków? Czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które nadadzą im nowego, wyrazistego smaku. Jeśli znudził się wam tradycyjny schab, możecie zastąpić go cielęciną w słodkim sosie chili (np. marki Kuhne). Białą kiełbasę można upiec w ciemnym piwie, a zamiast popularnej jarzynówki przygotować kolorową sałatkę z rukoli i truskawek z dodatkiem octu malinowego (np. Kuhne).

Przykładowe przepisy

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na wielkanocne przysmaki w alternatywnym wydaniu.

Wariacje na temat białej kiełbasy

Zdjęcie_1Składniki

  • 5 pętek białej kiełbasy
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy (pieprz, sól, majeranek)
  • 6 łyżek sosu Ciemne Piwo marki Kuhne

Przygotowanie

Czerwoną cebulę kroimy w krążki i szklimy na małym ogniu. Na plastrach boczku układamy cebulę i żółty ser. Na tak przygotowanych porcjach kładziemy kiełbasę, następnie całość zawijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy szklanką piwa i pieczemy przez ok. 50 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Serwujemy z sosem Ciemne Piwo marki Kuhne.

zdjęcie_2Świąteczna sałatka z truskawkami

  • 250 g rukoli
  • 40 g sera feta
  • 100 g świeżych truskawek
  • garść orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu malinowego
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie

Ser feta kroimy w drobną kostkę, a truskawki na połówki lub ćwiartki. Do szerokiego naczynia kładziemy opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojony ser feta oraz truskawki. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i octem malinowym np. marki Kuhne. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i podajemy gościom.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF