Tradycyjne święta z nutą nowoczesności
W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Szykując świąteczne menu chętnie sięgamy po tradycyjne dania, które przyrządzały nasze mamy i babcie. Smakowity żurek z kiełbasą, pachnące szynki oraz jaja z majonezem – oto kwintesencja wielkanocnego menu. Czasem warto jednak uciec od świątecznej rutyny i przygotować klasyczne smakołyki w nowej, ciekawej odsłonie.
Tradycja w duecie z nowoczesnością
Większość z nas hołduje tradycji. Tradycyjne potrawy wielkanocne od lat kuszą nas wyjątkowymi smakami i przyjemnymi aromatami. Uwielbiamy pieczenie, wędliny, pasztety. Czym jednak byłyby te potrawy bez smakowitych sosów, farszów i dodatków? Czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które nadadzą im nowego, wyrazistego smaku. Jeśli znudził się wam tradycyjny schab, możecie zastąpić go cielęciną w słodkim sosie chili (np. marki Kuhne). Białą kiełbasę można upiec w ciemnym piwie, a zamiast popularnej jarzynówki przygotować kolorową sałatkę z rukoli i truskawek z dodatkiem octu malinowego (np. Kuhne).
Przykładowe przepisy
Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na wielkanocne przysmaki w alternatywnym wydaniu.
Wariacje na temat białej kiełbasy
- 5 pętek białej kiełbasy
- 5 plastrów wędzonego boczku
- 5 plastrów żółtego sera
- 2 czerwone cebule
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy (pieprz, sól, majeranek)
- 6 łyżek sosu Ciemne Piwo marki Kuhne
Przygotowanie
Czerwoną cebulę kroimy w krążki i szklimy na małym ogniu. Na plastrach boczku układamy cebulę i żółty ser. Na tak przygotowanych porcjach kładziemy kiełbasę, następnie całość zawijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy szklanką piwa i pieczemy przez ok. 50 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Serwujemy z sosem Ciemne Piwo marki Kuhne.
Świąteczna sałatka z truskawkami
- 250 g rukoli
- 40 g sera feta
- 100 g świeżych truskawek
- garść orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu malinowego
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie
Ser feta kroimy w drobną kostkę, a truskawki na połówki lub ćwiartki. Do szerokiego naczynia kładziemy opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojony ser feta oraz truskawki. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i octem malinowym np. marki Kuhne. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i podajemy gościom.
Smacznego!
Dodaj komentarz