Bogata, aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa – mowa o kuchni libańskiej. Różnorodnej pod względem smaku oraz kolorystyki, za sprawą produktów i składników pochodzących z różnych regionów: tureckich, perskich i ormiańskich. Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy przede wszystkim wyjątkowym ziołom i orientalnym sosom.

Jasmeen_Kuchenne inspiracje (2)W kuchni libańskiej bardzo duże znaczenie odgrywają przystawki, podawane na zimno oraz na ciepło, np. tahina, pasta z cieciorki, czy pasta bakłażana. Uzupełnieniem większości dań jest pieczywo, które kształtem przypomina naleśniki. Główny posiłek w kuchni libańskiej składa się z trzech dań: sałatki, zupy oraz mięsa, najczęściej grillowanego w postaci szaszłyków. Jego uzupełnieniem jest baklava, czyli libański tradycyjny deser.

Oto tradycyjne libańskie przepisy, które z pewnością warto wypróbować.

SAŁATKA KREMOWA Z TAHINĄ I JOGURTEM

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki pasty tahina (np. Tahina marki Jasmeen)
  • ½ szklanki naturalnego jogurtu
  • ½ szklanki z soku cytryny
  • drobno posiekana zielona pietruszka

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od roztarcia czosnku z solą. Następnie mieszamy go dokładnie z tahiną i wlewamy powoli jogurt oraz syrop z cytryny, aż do momentu ubicia jednolitej, gęstej masy. Przekładamy do miski i mieszamy wraz z sałatą rzymską. Na koniec sałatkę posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy z chlebem pitta lub jako dodatek do smażonego mięsa.

ZUPA POMIDOROWA PO LIBAŃSKU

Składniki:

  • 6 szklanek soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • ½ łyżeczki cukru
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 Sok pomidorowy wlewamy do rondla, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Następnie przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mieszając majonez, wlewamy do niego szklankę ciepłego płynu pomidorowego. Ciągle mieszając zupę, wlewamy stopniowo przygotowany w ten sposób majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.

KURCZAK Z CIECIORKĄ I RYŻEM

Składniki:

  • 50 g masła (najlepiej klarowanego)
  • filet z piersi kurczaka pokrojony w kawałki
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 drobno pokrojona papryczka chilli
  • 1 szklanka białego ryżu (200g)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ¾ mleczka kokosowego
  • 1 łyżka tymianku
  • 400 g cieciorki (np. Cieciorka gotowana marki Jasmeen)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • drobno posiekany szczypiorek 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony filet z piersi kurczaka i podsmażamy przez 5 minut. W tym samym czasie przygotowujemy bulion z kostki rosołowej. Następnie do fileta dodajemy cebulę, papryczkę chili oraz ugotowany ryż i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę oraz mleczko kokosowe. Połowę przygotowanego bulionu przelewamy na patelnię. Mieszając , co jakiś czas dolewamy resztę bulionu, gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy kurkumę dla koloru i posypujemy szczypiorkiem dla smaku.

Smacznego!t

Życzy marka Jasmeen

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF