Tradycyjne potrawy libańskie
Bogata, aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa – mowa o kuchni libańskiej. Różnorodnej pod względem smaku oraz kolorystyki, za sprawą produktów i składników pochodzących z różnych regionów: tureckich, perskich i ormiańskich. Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy przede wszystkim wyjątkowym ziołom i orientalnym sosom.
W kuchni libańskiej bardzo duże znaczenie odgrywają przystawki, podawane na zimno oraz na ciepło, np. tahina, pasta z cieciorki, czy pasta bakłażana. Uzupełnieniem większości dań jest pieczywo, które kształtem przypomina naleśniki. Główny posiłek w kuchni libańskiej składa się z trzech dań: sałatki, zupy oraz mięsa, najczęściej grillowanego w postaci szaszłyków. Jego uzupełnieniem jest baklava, czyli libański tradycyjny deser.
Oto tradycyjne libańskie przepisy, które z pewnością warto wypróbować.
SAŁATKA KREMOWA Z TAHINĄ I JOGURTEM
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ szklanki pasty tahina (np. Tahina marki Jasmeen)
- ½ szklanki naturalnego jogurtu
- ½ szklanki z soku cytryny
- drobno posiekana zielona pietruszka
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od roztarcia czosnku z solą. Następnie mieszamy go dokładnie z tahiną i wlewamy powoli jogurt oraz syrop z cytryny, aż do momentu ubicia jednolitej, gęstej masy. Przekładamy do miski i mieszamy wraz z sałatą rzymską. Na koniec sałatkę posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy z chlebem pitta lub jako dodatek do smażonego mięsa.
ZUPA POMIDOROWA PO LIBAŃSKU
Składniki:
- 6 szklanek soku pomidorowego
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- ½ łyżeczki cukru
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sok pomidorowy wlewamy do rondla, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Następnie przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mieszając majonez, wlewamy do niego szklankę ciepłego płynu pomidorowego. Ciągle mieszając zupę, wlewamy stopniowo przygotowany w ten sposób majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.
KURCZAK Z CIECIORKĄ I RYŻEM
Składniki:
- 50 g masła (najlepiej klarowanego)
- filet z piersi kurczaka pokrojony w kawałki
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 drobno pokrojona papryczka chilli
- 1 szklanka białego ryżu (200g)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ¾ mleczka kokosowego
- 1 łyżka tymianku
- 400 g cieciorki (np. Cieciorka gotowana marki Jasmeen)
- pół łyżeczki kurkumy
- 400 ml bulionu drobiowego
- drobno posiekany szczypiorek
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony filet z piersi kurczaka i podsmażamy przez 5 minut. W tym samym czasie przygotowujemy bulion z kostki rosołowej. Następnie do fileta dodajemy cebulę, papryczkę chili oraz ugotowany ryż i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę oraz mleczko kokosowe. Połowę przygotowanego bulionu przelewamy na patelnię. Mieszając , co jakiś czas dolewamy resztę bulionu, gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy kurkumę dla koloru i posypujemy szczypiorkiem dla smaku.
Smacznego!t
Życzy marka Jasmeen
Dodaj komentarz