Znany od wieków w kuchni słowiańskiej żur to klasyczna zupa, bez której trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Żurek był elementem licznych wielkopostnych tradycji i obrzędów, zachwycając jednocześnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Wzbogacony przyprawami i ziołami Appetita, z pewnością podbije serca wszystkich gości przy świątecznym stole.

app

Smak tradycji

Wielkanocny żur to potrawa symboliczna. W dawnych czasach podawany był w trakcie całego Wielkiego Postu i z tą tradycją wiąże się obrządek zwany „pogrzebem żuru”, kultywowany szczególnie w Małopolsce. W Wielki Piątek lub Wielką Sobotę wylewano bądź zakopywano w ziemi garnek z zupą, posypując go popiołem. W ten sposób żegnano się z postnymi daniami i rozpoczynano czas ucztowania.

Ciekawą tradycją było także „wybijanie żuru”, popularne m.in. na Kujawach. Rytuał polegał na oblewaniu zupą okien w domach, w których mieszkały piękne panny. Jeśli kawalerowie ominęli którąś z dziewcząt w okolicy, ta czuła się bardzo zawiedziona!

Wielkanoc

Choć żurek ma bardzo bogate, nie tylko kulinarne tradycje, to dziś pojawia się on na polskich stołach właśnie Wielkanoc. Pachnący wyrazistym chrzanem, kiełbaską i aromatycznymi przyprawami Appetita – czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, tworzy świąteczny, wiosenny klimat, któremu nie sposób się oprzeć.

Przepis na tradycyjny wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Składniki

  • 25 dag białej surowej kiełbasy
  • 15 dag wędzonych kości
  • 1 szklanka gotowego żuru
  • 1-2 łyżki masła lub smalcu
  • Czosnek Appetita
  • 1 liść laurowy Appetita
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego Appetita
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 plasterków korzenia chrzanu lub łyżka tartego chrzanu
  • Sól

Przygotowanie

Białą kiełbasę i kości zalać 3 szklankami wody lub bulionu warzywnego. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i kości. Wywar przecedzić, kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z czosnkiem i majerankiem. Do wywaru wlać żur, dodać podsmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze ok. 20 minut, przyprawić do smaku solą, chrzanem i przyprawą do żurku i barszczu białego. Zgodnie z tradycją, żurek warto podawać w chlebie, z białą kiełbaską i jajkiem na twardo, które podkreślają walory smakowe zupy. Aby „podkręcić” wizualnie danie, można na środku zupy położyć zawiązaną w kokardkę gałązkę szczypiorku.

Smacznego!

Czosnek granulowany Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Pieprz czarny ziarnisty Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

Majeranek otarty Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Liść laurowy Appetita, 6 g, cena: ok. 1,40 zł

*Przepis na barszcz biały z ziemniakami – poleca Adam Chrząstowski – szef kuchni i ambasador marki Appetita

*Na świątecznym stole barszcz biały pojawia się równie często, co żurek. Zgodnie z tradycją, żurek przygotowujemy                    na bazie maki żytniej, a barszcz biały – z maki pszennej.

Składniki

  • ½ litra zakwasu do barszczu
  • ½ bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki UHT,
  • 50 g słoniny,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • Sól
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać zakwas barszczu z bulionem oraz łyżką Przyprawy do żurku i barszczu białego Appetita. Zagotować i zaprawić śmietaną. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić z niej skwarki. Do głębokich talerzy włożyć po jednym ziemniaku, okrasić skwarkami i zalać barszczem.

Przyprawa do Żurku i Barszczu Białego Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF