Marki własne cieszą się wciąż rosnącą popularnością. W zeszłym roku ich udział na rynku FMCG w porównaniu z rokiem 2012 wzrósł aż o 1,5 pkt. proc. Aby spełnić rosnące wymagania klientów, tworząc nową gamę wędlin „Skarby Regionów” Tesco sięgnęło po staropolskie receptury pochodzące nawet z 1904 roku oraz po informacje zebrane przez etnografów. W efekcie powstała gama składająca się z 13 produktów z Galicji, Wileńszczyzny, Wielkopolski, Śląska, Mazowsza i Kaszub.

Tesco Skarby RegionówDawniej na polskich stołach mięso i produkty wędliniarskie pojawiały się głównie podczas świąt i innych wyjątkowych okazji. Z tego powodu większość wyrobów była przygotowywana z niezwykłą starannością i szacunkiem do tradycji. Szukając właśnie tych walorów, dotarliśmy do staropolskich przepisów pochodzących z publikacji wydanych na początku XX w. Klasyczne receptury i starannie dobrane składniki nowych produktów z linii „Skarby Regionów” to zupełna nowość w asortymencie Tesco.

Jesteśmy pasjonatami zdrowego i smacznego jedzenia, dlatego zależy nam na tym, aby tworzone przez nas marki były smaczne, oryginalne i aby nasi klienci chętnie do nich wracali – mówi Ewa Rogozińska, menadżer kategorii wędlin. „Skarby Regionów” zostały przygotowane według staropolskich, sprawdzonych receptur i powinny zadowolić nawet klientów z najbardziej wymagającymi kubkami smakowymi – dodaje Rogozińska.

Klienci ciekawi smaku lokalnych przysmaków z Mazowsza mogą spróbować „Szynki ciechanowskiej”. To gotowana szynka wieprzowa, okryta naturalną przędzą. Według etnografa dra Tomasza Czerwińskiego przepis pochodzi z Mazowsza Starego. Miłośnicy klasycznych smaków z Galicji w nowej gamie znajdą aż 5 produktów – „Kiełbasę dawniej słońcem podsuszaną”, na którą przepis pochodzi z „Monografii powiatu myślenickiego” z 1970 roku, „Krakowski boczek zawijany” i „Krakowską wędzonkę zawijaną”– które można znaleźć w publikacji „Krakowskie Wyroby Wędliniarskie” z 1926 roku, „Krakowską kiełbasę polędwicową”, „Salceson Lachów Sądeckich” pochodzący z książki „Chleb nasz powszedni czyli Kuchnia Lachów Sądeckich” z 2009 roku.

Tesco Skarby Regionów 2„Krajeński pasztet z cielęciną”, „Szynka z młodego wieprza”, „Kiełbasa gospodarza z gęsiną” to najstarsze przepisy w całej gamie. Zawdzięczamy je książce „Kucharz Wielkopolski – praktyczne przepisy.” z 1904 roku.

Kuchni śląskiej zawdzięczamy „Przysmak do czystej”, „Zemlok opolski z cynamonem” i „Pieczoną szynkę z jabłkiem”. Pierwsze dwa przepisy znalezione zostały w książce „Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej” z 1985 roku, zaś ostatni w publikacji „Opolszczyzna w wielu smakach – skarby dziedzictwa kulinarnego” z 2012 roku. Ostatni produkt, to „Korzenna kiełbasa wileńska” pochodząca z przepisów „Wędliny wileńskie” z 1937 roku. To mocno wędzona kiełbasa, silnie pomarszczona, o charakterystycznej dla wyrobów wileńskich ciemnej barwie i kruchej konsystencji.

Więcej szczegółów znajduje się pod adresem bit.ly/1vRlf44

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF