Tort na zdjęciach widoczny jest w dwóch wersjach, jedna to tort przekładany kremem czekoladowym i bitą śmietaną, a z wierzchu obłożony kremem z bitej śmietany. A w wersji drugiej biszkopty przekładane są kremem z bitej śmietany i sera Mascarpone, a góra tortu, to masa plastyczna.

 

 

 

Biszkopt przygotowujemy wg TEGO przepisu

W zależności od tego, jak wysoki ma być tort używamy podwójnej lub potrójnej ilości składników.

Ciasto dzielimy na kilka części w zależności od ilości barwników. Do każdej miski dokładamy barwnik w wybranym kolorze.

Pieczemy do „suchego patyczka” w nagrzanym piekarniku (temp ok 180 st).

Upieczone placki nasączamy mocną kawą, lub roztopioną konfiturą wiśniową.

Placki możemy przełożyć kremem tradycyjnym (przepis znajdziemy TU)

Możemy przełożyć bitą śmietaną, lub ubitą bitą śmietaną z serem mascarpone (do ubitej śmietany dodać mascarpone).

Wierzch tortu możemy udekorować masą plastyczną (kładziemy ją na krem- nigdy na bitą śmietanę), lub kremem lub bitą śmietaną.

Przepis na masę plastyczną znajdziemy TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF