Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury warto pokusić się o przygotowanie lekkich zup. Są one nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Aby nadać im jeszcze ciekawszego smaku, warto mieć pod ręką ocet – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.

1

Sekretny składnik zup

Ocet, zwany przez wielu „darem natury”, poprawia nie tylko smak potrawy, ale także procesy trawienne organizmu. Choć zawsze odgrywa rolę drugoplanową, często to właśnie on decyduje o tym, że danie smakuje wyjątkowo. Oprócz standardowego octu jabłkowego, na rynku można spotkać wiele różnych aromatów m.in. ocet mirabelkowy, ocet z orzechów włoskich czy ocet ziołowy marki Kuhne. Produkty możemy kupić poprzez stronę internetową www.sklep.smacznego.pl.

Przykładowe przepisy

Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane młode warzywa, od razu ochoczo trafiają na nasze talerze w postaci kolorowych sałatek, surówek lub pysznych zup z dodatkiem octu. Przedstawiamy garść inspiracji, dzięki którym przygotujemy wiosenne zupy z wykorzystaniem tego tajemniczego składnika.

Krem pomidorowy z octem balsamicznym

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 400 ml wody
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, cukier
  • garść listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki octu balsamicznego, np. marki Kuhne
  • 2 łyżki śmietanki kremówki do dekoracji
  • grzanki

Przygotowanie:

Czerwoną cebulę kroimy i szklimy w dużym rondlu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,

liść laurowy, 4 kuleczki ziela angielskiego, łyżeczkę oregano i pokrojoną natkę pietruszki. Następnie dodajemy pomidory i wodę. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zupę blendujemy i doprawiamy do smaku. Krem dekorujemy 3 łyżkami śmietanki, octem balsamicznym i listkami świeżej bazylii. Podajemy z grzankami.

Botwinkowy zawrót głowy

Składniki:

  • pęk botwiny
  • 1 żeberko
  • 1 łyżeczka octu ziołowego, np. marki Kuhne
  • ząbek czosnku
  • pęk świeżego kopru i pietruszki
  • 1 mała cebula
  • śmietana 18%
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól

Przygotowanie:

Do wysokiego garnka wlewamy ok. pół litra wody, dodajemy żeberko, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i łyżeczkę octu ziołowego. Pod koniec gotowania do garnka wrzucamy pokrojony pęk botwiny. Gdy botwinka się zaczerwieni, zupę zaprawiamy śmietaną i podajemy z posiekanym, świeżym koprem oraz natką pietruszki.

 

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF