Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo zielonych pyszności – naleśniki, pizze, tarty, makarony, zapiekanki, a nawet pierogi. Jest idealny, jako dodatek do głównych dań, ale świetnie sprawdzi się także w sałatkach, kanapkach czy przekąskach. Świeży smakuje jednak najlepiej, dlatego warto wykorzystać sezon i wypróbować naszych przepisów na wiosenno-letnie przysmaki z młodych listków szpinaku!

salatka z jezynami WINIARYLiście szpinaku przyrządzone w odpowiedni sposób wcale nie muszą być zmorą dzieci! Warto włączyć je do naszego menu, bo poza pysznym smakiem, mają również wiele wartości odżywczych. Szpinak jest dobrym źródłem witaminy A, E, B2, B6, C, kwasu foliowego. Zawiera także potas, wapń i żelazo, choć przyswajalność ostatniego z nich jest niższa niż z mięso. Dzięki wymienionym składnikom to wyjątkowe warzywo wspomaga nas w profilaktyce chorób układu krążenia, walce ze stresem i wolnymi rodnikami. Ponadto mając go w kuchni możemy przyrządzić wiele pomysłowych potraw – od przekąsek po dania główne, a na deserach kończąc. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia! Zobaczcie, jak umiejętnie go przyrządzić, by smakował zawsze wyśmienicie i skradł serca całej, naszej rodziny, bez wyjątku.

Jeśli szukasz przepisu na lekką i odświeżającą, letnią kompozycję, przepis na sałatkę z młodego szpinaku, zielonych szparagów i jeżyn sprawdzi się znakomicie! Do jej przygotowania potrzebować będziemy: 2 łyżek Majonezu Delikatnego WINIARY, pół opakowania świeżego szpinaku, pęczek zielonych szparagów, 200 g jeżyn, pieczywa na grzanki, oliwy do smażenia, łyżeczki pieprzu oraz odrobiny soli do smaku. Przygotowania zaczynamy od umycia i osuszenia szpinaku i jeżyn. Następnie myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy, a przy użyciu obieraczki strugamy je wzdłuż na cienkie paseczki. Majonez DELIkatny WINIARY łączymy z grubo mielonym pieprzem i doprawiamy odrobiną soli do smaku. Szparagi i szpinak łączmy w misce z majonezem, przed podaniem posypujemy sałatkę jeżynami. Kolejnym krokiem jest przygotowanie grzanek na grillu. Pieczywo skrapiamy oliwą i grillujemy do momentu, aż będzie złote i chrupiące. Po zdjęciu z rusztu nacieramy każdą grzankę świeżą miętą. Sałatka pasuje idealnie do dań mięsnych z grilla. Smacznego!

W letnie dni warto zaproponować bliskim na obiad coś orzeźwiającego! Proponujemy wyjątkowy chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem, który nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda! Do jego przygotowania będą nam potrzebne: opakowanie Chłodnika czosnkowo-koperkowego WINIARY, 500 g jogurtu naturalnego, garść szpinaku baby i rukoli, zielony ogórek, 2 jajka, łyżka szczypiorku i koperku oraz sok z cytryny do smaku. Chłodnik czosnkowo-koperkowy WINIARY zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak i rukolę drobno siekamy, a ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie do przestudzonej zupy dodajemy jogurt, posiekany szpinak, rukolę, startego na tarce ogórka i zioła. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Wyborny – pod względem smaku i aromatu – chłodnik jogurtowy podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. I gotowe!

Propozycją lekkiego oderwania się od tradycyjnej włoskiej kuchni będzie przygotowanie lasagne z dodatkiem świeżego szpinaku. Szpinakowe lasagne bolognese z WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem z pewnością podbije podniebienia domowników! Do przygotowania tego oryginalnego dania potrzebujemy: opakowanie WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem, 9 płatów makaronu lasagne, 500 g mięsa mielonego, łyżki przecieru pomidorowego, 150 ml śmietanki 12%, 50 g startego żółtego sera, 100 g szpinaku baby. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso mielone z przecierem pomidorowym. Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem mieszamy ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodajemy do mięsa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozkładamy warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos. Później na warstwie sosu rozkładamy równomiernie garść umytego i ususzonego szpinaku. Dalej układamy kolejną warstwę makaronu, sosu i szpinaku, a następnie jeszcze jedną – makaronu i sosu, na którym rozsypujemy ser. Powinniśmy uzyskać trzy warstwy sosu i makaronu oraz dwie szpinaku. Tak przygotowaną lasagne pieczemy bez przykrycia od dołu w nagrzanym do 180°C piekarniku bez termoobiegu przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 5 minut przed pokrojeniem na porcje. Lasagne ze szpinakiem możemy podać z gałką muszkatołową, która wybornie podkreśli smak włoskiego dania. Pycha!

Po więcej pomysłów na pyszne potrawy z wykorzystaniem świeżego szpinaku zapraszamy na www.winiary.pl.

Majonez DELIkatny WINIARY – to doskonały dodatek do świeżych warzyw i letnich sałatek. Majonez nie dominuje nad warzywami, ale podkreśla ich unikalne walory smakowe. Delikatna, kremowa konsystencja łączy składniki posiłków w smaczną całość.

Chłodnik czosnkowo – koperkowy WINIARY – Idealna propozycja na gorące dni – pożywny i jednocześnie orzeźwiający. Przygotujesz ją w prosty sposób z użyciem świeżych składników, które masz w kuchni.

WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem – to prosty i niezawodny sposób na pyszną i niezwykle aromatyczną, domową lasagne. Ma odpowiednią konsystencję, idealnie się kroi. Unikalna kompozycja zawierająca parmezan z północy Włoch, bazylię, oregano, suszone warzywa i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego, włoskiego smaku, który każdego dnia może zagościć w naszym domu.

Sugerowana cena detaliczna produktu:

Majonez DELIkatny WINIARY (250 ml) – ok. 3,80 zł

Chłodnik czosnkowo – koperkowy WINIARY – ok. 1,79 zł

WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem – ok. 2,69 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF