Kiedy jabłek pod dostatkiem, ciastem ciesz się jak opłatkiem… yyy.. rymowanie nie jest naszą dobrą stroną. O wiele lepiej wychodzi nam gotowanie i pieczenie 🙂

Dziś szarlotka na kruchym cieście!

 

 

 

Składniki ciasto:

kostka margaryny
1 mała śmietana
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg mąki
1 cukier waniliowy

Składniki nadzienie:

1 kg jabłek
1/2 szkl rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl cukru ( ilość należy dobrać do słodkości jabłek)

Opis:

Jabłka ścieramy na grubej tarce i mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i ugniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencje.

Rozdzielamy je na pół i obie części rozwałkowujemy na około 1 cm.

Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Na papier kładziemy 1 warstwę ciasta.Nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy lekko odsączone z nadmiaru płynów jabłka i przykrywamy drugą płachtą ciasta, znów ja nakłuwając.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 st) na około 40 minut.

 

Opcje:

To samo ciasto możemy wykonać z białym serem (ser wymieszany z rodzynkami i cukrem) lub makiem (zmielony mak z bakaliami i miodem)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF