Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

ŚWIEŻY MAKARON CAPELLI D’ANGELO Z POMIDORAMI

Capelli d'angelo z pomidoramiCzas przygotowania: 2,5 godziny

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 200 g mąki 00
  • 100 g mąki z pszenicy durum
  • 2 jajka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d’angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=GWGI2BQ8DFc 

Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.

Smacznego!

ŚWIEŻY MAKARON TAGLIOLINI Z SEPIĄ

Tagliolini z sepiaCzas przygotowania: 2,5 godziny

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 200 g mąki 00
  • 100 g mąki z pszenicy durum
  • 1 torebeczka sepii
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra,
a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=JEgYCTazfHY

Ten makaron idealnie komponuje się z czosnkiem, pomidorem i selerem naciowym.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF