Świeży makaron domowy na poprawę humoru w letnio-jesienną aurę. Niezawodne propozycje Marco Ghia
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
ŚWIEŻY MAKARON CAPELLI D’ANGELO Z POMIDORAMI
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 200 g mąki 00
- 100 g mąki z pszenicy durum
- 2 jajka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d’angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=GWGI2BQ8DFc
Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.
Smacznego!
ŚWIEŻY MAKARON TAGLIOLINI Z SEPIĄ
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 200 g mąki 00
- 100 g mąki z pszenicy durum
- 1 torebeczka sepii
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra,
a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=JEgYCTazfHY
Ten makaron idealnie komponuje się z czosnkiem, pomidorem i selerem naciowym.
Smacznego!
Dodaj komentarz