W którym kraju chałwa zastępuje opłatek? Czym jest ,,świąteczna kłoda”? Gdzie obchodzi się Boże Narodzenie przez 12 dni? Śródziemnomorskie tradycje bożonarodzeniowe potrafią zaskoczyć, szczególnie jeśli chodzi o menu. Przedstawiamy najpopularniejsze świąteczne dania w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Co kraj to obyczaj. Uwielbiana przez Polaków kuchnia śródziemnomorska to nie tylko makarony i owoce morza. Bogactwo potraw z krajów takich jak Hiszpania, Portugalia, Włochy, Grecja czy Francja odkryć można na świątecznych stołach. O tradycyjnych daniach tych zakątków świata opowiedzieli nam eksperci od kuchni śródziemnomorskiej z restauracji Eat & Meet oraz Coast to Coast.

1Hiszpania i Portugalia na słodko

Podczas hiszpańskiej wigilii jada się nie tylko danie postne, ale również mięso. Na stole nie może zabraknąć przystawek, od których rozpoczyna się kolację. Są to na przykład suszone wędliny, pasztety czy owoce morza.

– Najpopularniejsza zupa to tzw. consomme, czyli odpowiednik naszego rosołu. Jako danie główne jada się przeważnie ryby i mięso, na przykład wieprzowinę, jagnięcinę czy drób – mówi Tomek Bojanowicz, współwłaściciel restauracji Coast to Coast Tapas&Coctail Bar. Święta w tym kraju słyną ze słodkości. W każdym domu piecze się tzw. ciasto Trzech Króli, które przypomina keks. Zapieka się w nim mały upominek – kto na niego trafi, musi upiec ten przysmak podczas kolejnych świąt. W Hiszpanii opłatek zastępuje turrón, czyli chałwa i to nią dzielą się domownicy, składając sobie wigilijne życzenia. – Do kolacji obowiązkowo podaje się także cava, czyli hiszpańskiego szampana – dodaje Tomek Bojanowicz.

Tak jak w Polsce, w Portugalii na wigilijnym stole również nie może zabraknąć ryb. Tutaj z kolei najczęściej jada się dorsza, z którego przyrządza się bacalhau de consoada. Pierwszego dnia świąt króluje mięso – tradycyjne kiełbaski chorizo, faszerowany indyk lub kurczak, kaszanka czy świńskie uszka. Portugalczycy uwielbiają słodycze. Na stole pojawiają się przysmaki takie jak piernik bolo de mel w kształcie korony czy ciasteczka pasteis de doce czy rabanadas – słodkie, smażone grzanki.

Włoska i grecka uczta

2Jeśli chodzi o włoskie święta, to tutaj nie może oczywiście zabraknąć makaronu. Spaghetti z owocami morza, tortellini z mięsnym farszem, zapiekane cannelloni czy lasagne – świąteczny stół zastawiony jest wszystkim, co we Włoszech najlepsze. Wybór menu zależy jednak w dużym stopniu od regionu kraju. Na deser jada się tradycyjne ciasta, takie jak bakaliowe panettone czy pandoro – babkę w kształcie gwiazdy. Równie popularne jest pan speziale, czyli odpowiednik piernika, a także pyszny tort ryżowy.

Spośród świątecznych zwyczajów krajów śródziemnomorskich zdecydowanie wyróżnia się Grecja. Tutaj wieczór wigilijny spędza się najczęściej poza domem w gronie przyjaciół. Rodzinna część wigilii następuje późnym wieczorem – wtedy podaje się głównie faszerowanego indyka i ciasteczka takie jak melomakarona i kourabiedes. Nie może też zabraknąć christopsomo, czyli tzw. chleba Chrystusa. Święta Bożego Narodzenia trwają w Grecji aż 12 dni – w tym czasie bliscy obdarowują się prezentami i wspólnie ucztują.

Wyrafinowana Francja

Nieco inaczej wygląda Boże Narodzenie we Francji, gdzie w ogóle nie obchodzi się wigilii. Za to 25 grudnia suto zastawia się stół rarytasami, takimi jak ostrygi, langusty, krewetki czy wędzony łosoś. – Typowym daniem francuskim jest także foie gras – pasztet z gęsich lub kaczych wątróbek. Francuskie święta obfitują też w tak wyrafinowane dania jak indyk czy perliczka faszerowane kasztanami lub truflami – opowiada Maciek Broniarski z restauracji Eat & Meet. Wśród słodkości na uwagę zasługuje zdecydowanie Bûche de Noël, co tłumaczyć można jako ,,świąteczna kłoda” – ciasto przypominające roladę, podawane w różnych wersjach smakowych.

Świąteczne stoły w krajach śródziemnomorskich to prawdziwy przegląd tradycji i smaków. Być może niektóre z nich znajdą miejsce na naszych stołach?

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF