25 października powinno nas ogarnąć makaronowe szaleństwo – obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Nitki, rurki, kolanka, muszelki. Najpopularniejszy żółty, ale też zielony z dodatkiem szpinaku lub czerwony barwiony papryką lub burakami. Wybór wśród makaronów jest ogromny, a jeszcze trudniej zdecydować, jakie danie w tym wyjątkowym dniu przygotować. Makaronowe pyszności polecają szefowie kuchni Knorr.

Światowy Dzień Makaronu obchodzony jest od 1995 roku. Decyzję, że makaronowi należy się wyjątkowa data w kalendarzu, podjął World Pasta Congress w Rzymie. Miejsce nie powinno dziwić – Włosi zjadają przeciętnie aż 26 kg makaronu w ciągu roku i są uważani za mistrzów w przyrządzaniu z niego dań. Święto makaronu obchodzone jest jednak na całym świecie, bo zajadają się nim smakosze pod każdą szerokością geograficzną. Celebrować Światowy Dzień Makaronu może więc każdy, oczywiście rozsmakowując się w makaronowych pysznościach. Czyli…

 

Spaghetti, tagliatelle, cannelloni – na włoską modłę

Uwielbiamy wciągać do buzi długie cienkie nitki spaghetti oraz płaskie wstążki tagliatelle. Tym bardziej, że z tak wieloma składnikami te makarony smakują wyśmienicie. Mięsne spaghetti bolognese lub spaghetti z sosem carbonara na bazie boczku przyrządzamy chyba najczęściej. Tego dnia możemy jednak pokusić się o nowe dla naszych kubków smakowych połączenia. I tak na przykład makaron spaghetti lub tagliatelle warto zestawić z wędzonym łososiem, tuńczykiem lub krewetkami. Natomiast ci, którzy nie przepadają za owocami morza, mogą przyrządzić Spaghetti po florencku, czyli ze szpinakiem i cebulą, lub makaron z warzywami – oczywiście z pomidorami, ale też z papryką, kaparami, brokułami, szparagami, a nawet z kurczakiem czy mięsnymi pulpecikami. Z pewnością także podanie spaghetti lub tagliatelle z sosem pesto okaże się strzałem w dziesiątkę – trudno będzie oderwać się od talerza! Smakosze, dla których najważniejszy jest smak samego makaronu, skuszą się nawet na spaghetti i tagliatelle polane jedynie oliwą i udekorowane oliwkami. A oto szczegółowe przepisy:

http://www.przepisy.pl/przepis/tagliatelle-z-orzechowym-pesto#szukaj/tagliatelle/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/spaghetti-po-florencku-1#szukaj/spaghetti po florencku/przepisy

Podczas Światowego Dnia Makaronu warto przypomnieć sobie także o grubych makaronowych rurkach, które wypełnione farszem smakują wybornie. Cannelloni ze szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym, Cannelloni z mięsem i kaparami czy Cannelloni z tuńczykiem kulinarnie zaskoczą rodzinę i gości.

 

Lasagne – piętrowy przysmak

Trudno jej się oprzeć! Tym bardziej, że obecnie prostokątne płaty makaronu przekładane są farszem sporządzonym z najróżniejszych składników i każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Tradycjonaliści skuszą się na mięsną lasagne z sosem pomidorowym lub beszamelowym i serem. Wielbiciele dań wegetariańskich z pewnością sięgną z ochotą po Lasagne warzywną lub Lasagne z serem feta, dynią i świeżym szpinakiem. Jako że mamy pełnię sezonu grzybowego warto także przygotować na obiad lub rodzinną kolację Lasagne ze szpinakiem i grzybami. Natomiast fanom kulinarnych eksperymentów kucharze Knorr polecają fantazyjne wersje potrawy z nietypowym farszem, np. Marchewkową lasagne lub Dekadencką lasagne z boczkiem i parmezanem. Jak widać, to danie zaspokoi apetyty wielbicieli różnych smaków. Poniżej wybrane receptury szefów kuchni Knorr:

http://www.przepisy.pl/przepis/dekadencka-lasagne-z-boczkiem-i-parmezanem#szukaj/lazania/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/lasagne-ze-szpinakiem-i-grzybami#szukaj/lazania ze szpinakiem/przepisy

 

 

Makaronowe wariacje

Makaron jest niezwykle uniwersalny, bo oprócz najpopularniejszych dań, jak spaghetti, tagliatelle czy lasagne, pomoże nam przyrządzić także inne pyszności, np. zapiekanki i sałatki. I tak na obiad podczas Światowego Dnia Makaronu kucharze Knorr polecają zaserwować makaronowe zapiekanki, które zaspokoją nawet największy głód. Dla tych, którzy tradycyjne smaki lubią przełamać słodkimi owocami – Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców, a dla ceniących nade wszystko warzywa – Kolorowa zapiekanka makaronowa z dodatkiem czarnych i zielonych oliwek. Natomiast wszelkie sałatki z makaronem to sposób na smaczny lunch w pracy lub lekką i wyrafinowaną kolację. Fanom owoców morza zasmakuje Sałatka makaronowa z krewetkami koktajlowymi. Natomiast mając na uwadze sezon na grzyby, warto przygotować Sałatkę z mozzarellą i kurkami na bazie makaronu farfalle, czyli pięknie prezentujących się na talerzu kokardek. Oto szczegółowe przepisy kucharzy Knorr:

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-makaronowa-z-krewetkami-koktajlowymi#szukaj/makaron sałatka/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-z-makaronu-kurczaka-i-owocow#szukaj/makaron/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-mozzarella-i-kurkami#szukaj/makaron sałatka/przepisy

Makaron możemy również po prostu ugotować, połączyć z różnymi składnikami i na końcu zapiec, tworząc swoje własne kompozycje. A co wy przygotujecie podczas Światowego Dnia Makaronu?

 

Inspiracje na dania, które można przygotować podczas Światowego Dnia Makaronu, znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF