Składniki:

• 1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę
• 3 szklanki mąki
• 3/4 szklanki oleju
• 1 szklanka miodu
• 3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
• 5 jajek (L)
• 2 łyżeczki sody
• przyprawa do pierników
• 3 łyżki gorzkiego kakao
• szczypta soli
• słoik konfitury pomarańczowej
• Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę
• 2 gorzkie czekolady (200 g)

piernik_z_herbata_czas_na_herbateSposób przygotowania:

Krok 1.
Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj olej oraz przestudzony napar z herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę. Wymieszaj. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych składników. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Krok 2.
Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180°C, użyj funkcji góra-dół. Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na kratce.

Krok 3.
Przekrój piernik na pół i przełóż konfiturą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi dodawaj stopniowo sok z Cytrynek z wanilią, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka. Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto. Na wierzch wyłóż Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF