Gwiazdka za pasem, pora więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Najlepiej zawczasu ułożyć sobie harmonogram działań i opracować listę zakupów, żeby później uniknąć nerwów albo rajdu w ostatniej chwili do najbliższego supermarketu po brakujące produkty. Pomyśl też o tłuszczach, których użyjesz do ciast – aby cieszyć się lekkimi, puszystymi ciastami, najlepiej użyć margaryny lub innego tłuszczu roślinnego do pieczenia. Warto jednak zwrócić uwagę, czy nie została wyprodukowana z częściowo utwardzonych olejów roślinnych (sprawdź na etykiecie listę składników). Tłuszczem do pieczenia, do którego nie użyto ani częściowo, ani całkowicie utwardzanych olejów roślinnych, jest np. Kasia. A więc do dzieła!

ZORGANIZUJ SIĘ!

Zacznij od wyznaczenia sobie dnia, w którym będziesz piekła. Potem zrób listę ciast, które chcesz upiec oraz wszystkich składników, które będą Ci do tego potrzebne. Dzięki temu nie ryzykujesz, że później zmarnujesz mnóstwo czasu, bo zabraknie ci np. jajek czy goździków i będziesz zmuszona pędzić do sklepu. Przygotuj listę kilka dni wcześniej, żebyś miała czas zgromadzić wszystkie produkty. Zastanów się też, co można zrobić z wyprzedzeniem – np. zmielić mak i przygotować masę na makowce czy zagnieść ciasto na pierniczki i przechować je w zamrażarce lub lodówce. Dzięki temu część pracy będziesz miała już za sobą i spokojnie wyrobisz się z pieczeniem świątecznych smakołyków.

UPORZĄDKUJ STANOWISKO PRACY

Posprzątaj kuchnię przed przystąpieniem do pracy, abyś w trakcie pieczenia nie musiała przestawiać zbędnych przedmiotów czy w panice szukać czystej miski. Wyjmij jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, ustaw na blacie wagę i wyłóż blachy papierem do pieczenia. Na koniec upewnij się czy masz pod ręką przepisy i zapas czystych ściereczek kuchennych – przydadzą się do osuszania rąk i ścierania blatów. Tak przygotowana możesz przystąpić do dzieła.

WEZWIJ POSIŁKI

Nie wszystko musi być na Twojej głowie! W tym roku zapoczątkuj nową tradycję – urządź dzień pieczenia z rodziną albo przyjaciółmi. Zaproś też do pomocy dzieci. Nawet niezbyt pracowite nastolatki chętnie zakasują rękawy, wycinają świąteczne pierniczki i je dekorują. Zostaw im wolną rękę, nawet jeśli nie do końca podoba ci się ich pomysł na świąteczny design – ważne, że robicie coś razem. Możesz też poprosić najbliższych, z którymi spędzasz święta, żeby przynieśli własne wypieki. Będzie z tego świetny pretekst do rozmowy przy stole i wymiany przepisów.

ZASKOCZ ICH

Czasem warto odświeżyć repertuar. Może zamiast zwyczajowego sernika w te święta zaproponujesz ciasto podwójnie czekoladowe? Jest wyjątkowo łatwe do przyrządzenia, pachnie fenomenalnie i smakuje bardzo świątecznie, choć nie wymaga żadnych przypraw i aromatów. Sprawdź ten przepis!

CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

Ciasto– gorzka czekolada 60% – 200 gramów
– mleczna czekolada – 100 gramów
– Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
– jajka – 4 sztuki
– cukier – 200 gramów
– mąka – 150 gramów
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– posiekane orzech włoskie – 200 gramów

POLEWA:

– mleko – 75 mililitrów
– śmietanka 30% – 50 mililitrów
– gorzka czekolada 60% – 90 gramów
– mleczna czekolada – 30 gramów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszęk do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1750C i piecz przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Więcej o margarynie i tłuszczach roślinnych na stronie www.margaryna.com

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF