Zbliżające się Święta to okazja by nieco zwolnić tempo i spotkać się przy wspólnym stole. Świetną alternatywą dla tradycyjnych potraw świątecznych mogą być propozycje z najnowszej książki Fundacji Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienia bez barier” „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!”.

Na pierwsze danie można podać Zupę krem z dyni polskiej z twardym serem Hajnówki . Zamiast smażonego karpia zaserwujmy Rybę w papilocie, co pozwoli nam nieco poszaleć przy deserze, na który proponujemy Woreczki z ciasta filo z jabłkami, rodzynkami i płatkami owsianymi.

I DANIE

Zupa krem z dyni polskiej z twardym serem Hajnówki

(całkowity koszt przepisu 12 zł)

zupa krem z dyniSkładniki dla 4 osób

1½ kg dyni polskiej

200 ml mleka

200 ml bulionu warzywnego

200 ml śmietanki kremowej

150 g startego twardego sera np. korycińskiego lub z Hajnówki

4 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz biały

sól morska

Przygotowanie

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie zalewamy mlekiem i bulionem. Solimy. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka (zależy to od jej gatunku). Inny sposób (mój ulubiony): przygotowaną dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy ją bulionem i mlekiem, a następnie posypujemy serem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy 30 minut. Ta metoda pozwoli wydobyć wspaniały aromat dyni. Dodajemy rozdrobniony czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Składniki zupy rozdrabniamy malakserem. Dodajemy śmietankę. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy świeżo startą gałką i pieprzem. Krem podajemy z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi serami – polecam gorgonzolę.

II DANIE

Ryba w papilocie

(całkowity koszt przepisu 15 zł)

; "Jedz zdrowo, cwicz z glowa, zyj szczesliwie!" - promocja ksiazki Jolanty Kwasniewskiej na spotkaniu prasowym Burda Ksiazki w Smolna 8 Studio, Warszawa, 2015.11.04; fot. J. Maciej Goliszewski / EPOKA

Składniki dla 2 osób

300g ryby (dorsz, łosoś, sum)

100g cukini pokrojonej w cieniutki plasterki 3-4 mm

kilka kwiatków brokuła – rozerwane na małe kawałki

60g marchwi – obrana i pokrojona w cieniutkie plasterki

kilka listków sałaty rzymskiej

3 łyżki oliwy extra vergine

1 ł soku z cytryny

Świeże ziółka – kolendra, koper, pietruszka

sól, pieprz

papier pergaminowy

Przygotowanie

Przygotowujemy 2 kawałki papieru pergaminowego ( 20x20cm) układamy na nich umyte i pokrojone warzywa ( marchewkę obieramy). Na warzywa układamy filety ryby – dzieląc je na ok. 50g kawałki. Całość zawijamy w tzw. kopertę albo jak najszczelniej potrafimy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C z termoobiegiem pozostawiając na ok 15 minut. Ryba powinna się upiec w tym czasie. Dressing – energicznie mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i dosmaczamy sola, pieprzem. Można dodać odrobine musztardy dijon, która wyostrzy nasz sos. Po wyciągnięciu z piekarnika otwieramy koperty. Parujące zapachy z wnętrza powiedzą czy danie jest gotowe. Całość skrapiamy solidnie dressingiem i obsypujemy świeżo poszarpanymi ziołami.

DESER

Woreczki z ciasta filo z jabłkami, rodzynkami i płatkami owsianymi

(całkowity koszt przepisu 7 zł)

woreczki z filoSkładniki dla 2 osób

1 rolka ciasta filo

2 średnie polskie kwaśne jabłka

2 łyżki rodzynek

1 łyżka płatków owsianych

3–4 łyżki roztopionego masła

2 łyżki cukru

Przygotowanie

Rolkę cieniutkiego ciasta filo rozwijamy i dzielimy na cztery równe części. Używamy ¼ ciasta, resztę szczelnie zawijamy folią spożywczą – możemy je przechowywać w lodówce przez mniej więcej tydzień lub zamrozić (pamiętajmy, aby przed zamrożeniem każdą z trzech części zapakować osobno). Jedną warstwę ciasta smarujemy cieniutko masłem i na nią nakładamy następną warstwę. Potrzebujemy minimum trzech warstw przesmarowanych masłem. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2–3 cm, a następnie podsmażamy je na suchej patelni z dodatkiem cukru. Kiedy jabłka puszczą sok, dodajemy rodzynki i ogrzewamy je przez 2–3 minuty. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę układamy na środku ciasta i formujemy z niego małe woreczki: zbieramy rogi ciasta i lekko je skręcamy, tak aby woreczki się nie otworzyły. Pieczemy je 12–15 minut w temp. 175°C (najlepiej z włączonym termoobiegiem). Upieczone woreczki najlepiej podać z lodami waniliowymi albo kwaśną polską śmietaną.

KWASNIEWSKA_Jedz_cwicz_zyj_3D_twarda_360x600Więcej inspirujących przepisów znajdziesz w książce

„Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!”

Burda Książki, cena: 39,90 zł

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF