Świąteczne gotowanie – barszcz biały z sokiem z ogórków
Składniki na duży garnek:
- warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, 1 ząbek czosnku)
- gotowy zakwas
- 10 dag boczku
- 4 pęta białej lub innej kiełbasy
- 8 jajek na twardo
- sok z 1 słoika ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego)
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
Przygotowanie. Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 30 minut. W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz a następnie odstawiamy. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas. Gotujemy ok.10 minut a następnie zagęszczamy mąką. 2-3 łyżki maki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do żurku intensywnie mieszając. Solimy do smaku, dodajemy majeranek oraz 1-2 łyżki śmietany. Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl
Dodaj komentarz