Dom przepełniony zapachem makowca czy piernika to wyjątkowo cudowny znak zbliżającej się Pierwszej Gwiazdki! Aby zachwycić gości, a potem przez cały rok wspominać pyszne świąteczne wypieki, warto sięgnąć po linię Domowe Sekrety marki Appetita. Dzięki nim, każde ciasto z pewnością się uda, a cukiernicze dodatki wzbogacą wyjątkowy smak bożonarodzeniowych słodkości.

1Ap(p)etyczna atmosfera świąt

Domowe wypieki są kwintesencją kulinarnych przygotowań do świąt. Święta są jednym z tych momentów w roku, kiedy pozwalamy sobie na kulinarne szaleństwo, a nasza kuchnia oszałamia przeróżnymi zapachami i smakami. Pyszne ciasta urzekają wyjątkowym aromatem cynamonu i wanilii, kusząc wszystkich domowników zasiadających do stołu. Niektóre z nich, na przykład makowiec czy piernik, jemy tylko podczas świątecznych uroczystości. To właśnie takie wypieki podkreślają magię chwil i nadają im niepowtarzalny smak!

Sztuka pieczenia

Podczas gdy gotowanie często opiera się na improwizacji, udane wypieki wymagają większej precyzji. Tu liczą się proporcje i kolejność łączenia składników, a także ich wysoka jakość. Dobry wypiek jest jak puzzle – ważne są wszystkie elementy, dlatego aromatyczne dodatki cukiernicze z linii Domowe Sekrety Appetita to idealny wybór, by świątecznym ciastom i ciasteczkom nadać wyjątkowy smak!

Przepis na świąteczne pierniczki

2Składniki:

– 1,5 kg mąki
– 0,5 kg miodu wielokwiatowego bądź lipowego
– 0,5 kg cukru trzcinowego
– 0,5 kg masła
– 5-6 jajek
– starta skórka z cytryny
– 100 g kakao
– 125 g rodzynek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia Appetita Domowe Sekrety
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety
– 125 g migdałów
– skórka pomarańczowa
– 1 płaska łyżeczka amoniaku Appetita Domowe Sekrety
– 1 płaska łyżeczka cynamonu Appetita Domowe Sekrety
– 1 opakowanie przyprawy do piernika Appetita Domowe Sekrety

8Przygotowanie:

Przesiej mąkę i połącz ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia Appetita Domowe Sekrety.

Dodaj umyte rodzynki, pokruszone migdały (mogą być w płatkach) i skórkę pomarańczową (pokrojoną w kostkę).

Miód, masło i połowę cukru zagotuj, zdejmuj z ognia i ostudź.

Jajka ubij z resztą cukru i cukrem wanilinowym Appetita Domowe Sekrety.

Na masę z mąki najpierw wylej miód z masłem i cukrem, a następnie ubite jajka i amoniak rozdrobniony w niewielkiej ilości mleka.

Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę i pozostaw na ok. 2 dni.

Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj pierniczki i piecz ok. 10 minut w temp. 180 ̊C.

Po upieczeniu polukruj pierniczki i udekoruj bakaliami.

Produkty:

Proszek do pieczenia Appetita Domowe Sekrety, 15 g, cena: ok. 0,60 zł
Amoniak Appetita Domowe Sekrety, 30 g, cena: ok. 1,40 zł
Cukier wanilinowy Appetita Domowe Sekrety, 16 g, cena: ok. 0,60 zł
Przyprawa do piernika Appetita Domowe Sekrety, 25 g, cena: ok. 1,60 zł
Cynamon mielony Appetita Domowe Sekrety, 20 g, cena: ok. 1,60 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF