Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań – króluje wtedy świetna atmosfera i dobre jedzenie. Przed przyjęciem gości, czeka nas jednak… sprzątanie domu i szereg innych przygotowań, w które warto zaangażować całą rodzinę. Aby świętowanie nie zostało zakłócone, trzeba zapoznać się z kilkoma istotnymi informacjami, które pozwolą nam zabezpieczyć się przed zarazkami.

1Świąteczne przygotowania

Najmniej lubianym wstępem do bożonarodzeniowych przygotowań jest sprzątanie. Niewielu je lubi, ale przed rodzinnymi spotkaniami pamiętajmy o czystości w całym domu, a szczególnie – w miejscu, w którym przygotowujemy wigilijne potrawy. W świątecznym zamieszaniu bardzo trudno o nieskazitelność w kuchni, ale warto o nią zadbać, ponieważ może mieć to bezpośredni wpływ na nasze… zdrowie. Jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych jest skażenie krzyżowe. Dochodzi do niego wówczas, gdy zarazki z jednego rodzaju żywności przypadkowo przeniosą się na inne produkty spożywcze – zazwyczaj za pośrednictwem rąk czy akcesoriów kuchennych. Podstawą gotowania smakołyków powinno być zatem oddzielenie przygotowań mięsa i warzyw. Żywność surowa i gotowa do jedzenia musi być przechowywana oddzielnie. Z kolei do jej obróbki i krojenia warto używać desek w różnych kolorach. Aby ograniczyć ryzyko wnikania zarazków do gotowych potraw należy przechowywać je pod przykryciem lub w pojemnikach próżniowych.

  • Oprócz podstawowych zasad przechowywania i przygotowywania potraw, warto zwrócić uwagę na czystość w kuchni.
  • Blaty kuchenne muszą być czyszczone regularnie, aby nie dopuścić do spotkania się bakterii z warzyw i mięsa.
  • Istotne jest także częste wymienianie ścierek, bo to na nich znajduje się bardzo dużo różnych zarazków.
  • Naszej uwadze nie mogą umknąć także miejsca nieoczywiste, takie jak włączniki światła, krany, uchwyty szafek, klamki oraz wewnętrzne powierzchnie lodówki, mikrofalówki, zamrażarki czy kuchenki.
  • Istotna jest także higiena rąk – konieczne jest częste i dokładne mycie dłoni mydłem antybakteryjnym, na przykład marki Dettol. Usuwa ono 99,9% zarazków i bakterii, w tym Salmonellę, E.coli czy wirusa grypy1.

Odwiedziny u rodziny

Kiedy nasz dom gotowy jest do przyjęcia gości, a stoły uginają się pod ciężarem świątecznych potraw, warto pomyśleć o przebiegu rodzinnych spotkań, szczególnie, gdy świętujemy wspólnie z maluchem. Aby nasze dziecko nie było narażone na przypadkowe zarażenie, warto stosować się do kilku rad.

Jeśli maluch dopiero przyszedł na świat, na pewno lepszym pomysłem będą Święta o kameralnym charakterze. Jeśli niemowlę ma już kilka miesięcy możemy zacząć uczestniczyć w większych spotkaniach rodzinnych. Warto jednak przypomnieć gościom o umyciu rąk i unikać kontaktu z osobami chorymi. Chodzi tutaj o wszelkie infekcje bakteryjne, ale i wirusowe – przeziębienie, grypę czy opryszczkę.

Goście nie powinni witać całusem w policzek czy w rączki nawet jeśli jest są zdrowi. Warto pamiętać, żeby podchodzić z ostrożnością do zapraszania innych dzieci do naszego domu, które mogą zarażać, nawet mimo braku objawów rozwijającej się od jakiegoś czasu infekcji – komentuje położna Katarzyna Płaza-Piekarzewska z projektu edukacyjnego „Zapytaj położną”, współpracująca z marką Dettol.

Rodzinne święta

Warto, aby w przygotowaniach do świąt uczestniczyła cała rodzina, także nasze starsze dzieci, które sprzątanie lub proste kuchenne czynności postrzegają w kategoriach zabawy. Jest to idealna okazja do spędzenia wspólnie czasu i edukacji naszego malucha w zakresie podstawowych zasad higieny.

Więcej na www.dettol.pl

————————————————————————-

1 Wyżej wymienione działanie jest charakterystyczne dla produktu biobójczego, a wg danych Nielsen na dzień 31.12.2014 jest to jedyny dostępny na rynku produkt biobójczy. Na podstawie przeprowadzonych badań.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF