Suszenie żywności w myśl gospodarności!
Zaczęła się kalendarzowa jesień – czas domowych przetworów. Od dawna jedną z popularnych metod konserwacji owoców lata i jesieni jest suszenie. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu suszarki do żywności!
Wakacje za nami, tak więc po raz ostatni przed zimowym okresem możemy zebrać dorodne jabłka, śliwki i morele, bakłażany, cukinie, papryki oraz grzyby (podgrzybki, borowiki), a nawet ulubione zioła i kwiaty. Zamknięcie tych wszystkich plonów we własnej spiżarni zapewni odpowiedni sprzęt. Odpowiadając na potrzeby klientów, firma MPM od 2002 roku dostarcza na rynek branży małego AGD suszarki spożywcze najwyższej jakości. W tym sezonie w ofercie pojawiły się dwa nowe modele suszarek MSG-06 oraz MSG-08. Dzięki nim jeszcze łatwiej będzie wyprodukować ogromne słoje z suszoną pietruszką, polskim czosnkiem, pokrzywą czy innymi owocami lata i jesieni!
Wielkość urządzenia jest niezwykle ważna!
Dzięki większemu urządzeniu można przygotować dużą ilość produktów za jednym razem. Ponadto, dobrym rozwiązaniem jest znalezienie takiego modelu, który po złożeniu zajmie niewiele miejsca i zmieści się w przeciętnej szafce kuchennej.
Ile sit i jak wysokie?
Pojemność suszarki zależy od liczby sit. Istotna jest też ich wielkość i średnica. Najmniejsze urządzenia mają trzy sita, największe – dziesięć. Bardzo ważna jest także wysokość sita – wysokie brzegi ułatwią suszenie większych kawałków żywności lub niektórych owoców i grzybów w całości.
Zwracajmy uwagę na moc!
Im moc urządzenia będzie wyższa, tym czas suszenia krótszy. Suszenie poszczególnych produktów może trwać od kilku do nawet kilkunastu godzin, dlatego warto wybierać urządzenia o większej mocy. Pamiętajmy jednak, że ustawienie zbyt wysokiej mocy może spowodować nierównomierne suszenie produktów – wierzchnia warstwa tkanek roślin czy grzybów zostanie wysuszona nadmiernie, a ich wnętrze nieodpowiednio. Wybierajmy więc tylko te urządzenia, które posiadają regulację temperatury. Przy mniejszym nadmuchu gorącego powietrza uda się dobrze i równomiernie wysuszyć nawet większe fragmenty warzyw czy owoców.
Kolor, kolor, kolor!
Wiele osób zwraca uwagę na wzornictwo i kolorystkę urządzenia, nie zdając sobie sprawy z tego, że najbardziej funkcjonalna suszarka spożywcza jest przeźroczysta! Daje to możliwość podglądania procesu suszenia, bez konieczności otwierania urządzenia.
Kupujmy zgodnie z ideą smart shoppingu!
Przede wszystkim starajmy się nie kupować pod wpływem impulsu! Chcąc znaleźć wysokiej klasy produkt w dobrej cenie, kierujmy się zdrowym rozsądkiem, tak więc na poszukiwania i zakupy poświęćmy więcej czasu.
Suszarka spożywcza MSG-06
Cena: 180 zł
Funkcje:
- szybko i skutecznie suszy: grzyby, owoce, warzywa
- składana konstrukcja (zmniejszenie objętości urządzenia o 40 %) – ułatwia przechowywanie
- 6 sit o średnicy 30 cm
- 2-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego
- stała odległość między sitami podczas suszenia – 2,5 cm
Parametry techniczne:
- zasilanie: 220-240V 50/60Hz
- moc: 400 W
Suszarka spożywcza MSG-08
Cena: 200 zł
Funkcje:
- szybko i skutecznie suszy: grzyby, owoce, warzywa
- składana konstrukcja (zmniejszenie objętości urządzenia o 40 %) – ułatwia przechowywanie
- 8 sit o średnicy 30 cm
- 2-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego
- stała odległość między sitami podczas suszenia – 2,5 cm
Parametry techniczne:
- zasilanie: 220-240V 50/60Hz
- moc: 400 W
Dodaj komentarz