Składniki dla 4 osób:

  • 400 g spaghetti Arrighi
  • 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól, pieprz

spaghetti_z_pulpecikami_i_pomidorkami_cherry_przepisSposób przygotowywania:

Zmieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, musztardą, miodem i szalotką. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na oliwie aż będą rumiane ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotuj pomidory krojone z bazylią Valfrutta. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj troszkę oliwy z oliwek.  Gotuj tak długo, aż woda się zredukuje i powstanie gęsty jednolity sos. Na samym końcu dodaj połówki pomidorków cherry i gotuj jeszcze 5 min.  W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze, na wierzchu ułóż pulpeciki i udekoruj listkami bazylii.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF