W nadchodzące Święta Bożego Narodzenia sok pojawi się na większości polskich stołów – tak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki TYMBARK „Dwa śniadania Polaków”. Najchętniej sięgamy po dwa smaki: pomarańczowy i jabłkowy. Co ciekawe, soki służą nam nie tylko do zaspokojenia pragnienia. Dzięki nim tradycyjne, świąteczne potrawy zyskują zupełnie nowy smak.

lomogram-2013-12-06-08-57-29-amAż 86 proc. spośród ankietowanych przyznaje, że podczas Świąt Bożego Narodzenia do picia wybierze właśnie sok. To orzeźwiająca odmiana po słodkich kompotach z suszu, gorących herbatach, barszczu i winie. Najchętniej na stole postawimy sok pomarańczowy (wskazało go aż 66% badanych), jabłkowy (52%) oraz grejpfrutowy (26%).

Sok na ratunek

Soki w okresie świątecznym są przez nas niezwykle chętnie kupowane. Szeroka gama smaków, proponowana przez producentów sprawia, iż mamy prawie nieograniczone pole do popisu przy wyborze propozycji odpowiednich dla naszego organizmu i upodobań. Warto pamiętać, że zdrowy, pełnowartościowy sok jest dobry na każdą porę roku – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk poradni „Hälsa”.

Jak wynika z badania marki TYMBARK, Polacy są świadomymi konsumentami, którzy zdają sobie sprawę z tego jakich produktów szukać na półkach sklepowych. Badanie wykazało, że 64 proc. z nas podczas zakupów wybiera soki ze względu na ich skład. W Polsce, ale także w całej Unii Europejskiej obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy pod kątem produkcji soków. Zabronione jest dodawanie do soków konserwantów, barwników i innych chemicznych substancji. Soki 100% nie zawierają również dodatku cukru. Oznacza to, że produkt nie został dosłodzony cukrem, syropem ani inną substancją słodzącą, a jego smak
i barwa są w pełni naturalne.

Bardzo ważna jest również zawartość składników odżywczych w sokach. Niektórych witamin, jak np. witamina C, organizm nie potrafi gromadzić sam i trzeba je dostarczać sukcesywnie, szczególnie w okresie zimowym. Codziennie powinniśmy więc spożywać 5 porcji warzyw lub owoców lub soku. Sok grejpfrutowy i pomarańczowy są doskonałym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo, grejpfruty chronią przed infekcjami i obniżają poziom cholesterolu. Pijmy regularnie soki 100% – dostarczając tego rodzaju płyny do naszego organizmu możemy być pewni, że dzienna dawka witamin i składników mineralnych będzie na odpowiednio wysokim poziomie – komentuje Aneta Łańcuchowska.

Przepis na sok

Podczas rodzinnych posiłków w Święta Bożego Narodzenia możemy zaskoczyć naszych bliskich oryginalnym sposobem podania soku. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kompotu z suszu, będzie np. grzaniec z soku jabłkowego. To idealna propozycja na zimowy wieczór – działa rozgrzewająco i doskonale pasuje do świątecznych potraw, zarówno deserów, jak i mięs (szczególnie drobiu).

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 l soku jabłkowego,
  • 1 laseczka cynamonu,

  •  5 goździków,

  •  skórka z jednej pomarańczy (wcześniej sparzona, pocięta na paseczki nożykiem do obierania warzyw),

  •  cukier trzcinowy lub miód do smaku.

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy około 10 minut. Gotowy, gorący napój możemy udekorować przyprawami, suszoną żurawiną i plastrami pomarańczy tak, aby idealnie oddawał atmosferę świątecznego spotkania przy stole.

Soki można wykorzystywać w świątecznej kuchni na wiele sposobów. Napoje cytrusowe idealnie pasują do potraw mięsnych. Indyk podlewany podczas pieczenia sokiem pomarańczowym nabierze wspaniałego aromatu, a ciasto przygotowane z dodatkiem gęstego, wieloowocowego soku zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia nie bójmy się kulinarnych eksperymentów. Pamiętajmy, że możemy łatwo połączyć dobroczynne działanie soków z ich walorami smakowymi.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF