Sojowy zabielacz do kawy – rozwiązanie problemu warzenia się mleka sojowego w kontakcie z wrzątkiem
Mleko sojowe to doskonała alternatywa dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Białko pochodzące z soi uznawane jest za pełnowartościowe, zawiera bowiem pełen zestaw aminokwasów w odpowiednich proporcjach. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie konsumentów, na zlecenie marki Champion opracowana została unikalna receptura sojowego zamiennika mleka. Uczuleni na białko mleka krowiego wielbiciele „białej” kawy mogą odetchnąć spokojnie – to produkt właśnie dla nich. Zabielacz rozwiązuje bowiem powszechny do tej pory problem – warzenie się mleka sojowego w kontakcie z wrzątkiem.
Mleko sojowe to tradycyjny chiński napój, otrzymywany poprzez namaczanie w wodzie ziaren soi. Popularny w szczególności na południu Chin i w kuchni kantońskiej. Za jego wynalazcę uznaje się Chińczyka – Liu An, który technikę produkcji opracował w 164 r. n.e.
Właściwości
Mleko sojowe to idealna alternatywa dla osób z alergią na nabiał, nietolerancją laktozy lub po prostu nie przepadających za smakiem mleka pochodzenia zwierzęcego. Główną zaletą tego produktu są jego walory odżywcze. Białko pochodzące z soi, w przeciwieństwie do innych białek roślinnych, jest uznane za pełnowartościowe, zawiera bowiem pełen zestaw aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu soja i mleko sojowe rewelacyjnie sprawdzają się zarówno w diecie wegan, jak i wegetarian, w charakterze zamienników białka pochodzenia zwierzęcego. W związku z wysoką zawartością białka mleko sojowe jest bardzo sycące i pożywne, a przy tym lekkostrawne. W przeciwieństwie do mleka zwierzęcego, które cechuje się wysoką zawartością tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu, ma naturalnie niską ich zawartość. Badania dowodzą, że regularne spożywanie soi może znacząco obniżyć poziom triacylogliceroli i niekorzystnych lipoprotein o niskiej gęstości, a w efekcie pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem.
Najlepszy zamiennik
W przeciwieństwie do większości mlek sojowych dostępnych na rynku, sojowy zabielacz marki Champion nie warzy się w kontakcie z wrzątkiem. To cecha, która sprawia, że doskonale nadaje się do zabielania kawy i herbaty. Warto też zaznaczyć, że produkt jest homogenizowany i sterylizowany w procesie produkcji, co zapewnia mu gładką konsystencję i trwałość. Może on być stosowany jako naturalny substytut mleka dla osób z nietolerancją laktozy.
Soja Champion jest pierwszym porcjowanym sojowym zamiennikiem mleka w Europie. Produkt do tej pory był oferowany w kartonikach po 80 porcji luzem, z przeznaczeniem dla gastronomii. Teraz będzie także dostępny w sprzedaży detalicznej, w listkach po 10 sztuk. Wyłączną dystrybucję prowadzi firma Levant Foods.
Dostępny asortyment dodatków do napojów Champion:
- Mleczko 2% (zgrzewka 10 x 10g),
- Śmietanka 10% (zgrzewka 10 x 10g, kartonik 100 x 10g),
- Cytrynka – sok 100% (zgrzewka 10 x 7,5g, kartonik 100 x 7,5g),
- Malina z żurawiną – zaprawa (zgrzewka 10 x 7,5g),
- Limonka – sok 100% (zgrzewka 10 x 7,5g),
- Soja – zamiennik mleka (zgrzewka 10 x 11g, 80 x 12g).
Dodaj komentarz