Śniadaniowe urozmaicenie
Wyniki badania ”Style śniadaniowe wśród Polek” pokazują, że Polki rzadko rozpoczynają dzień bez śniadania. Blisko 80 proc. ankietowanych jada pierwszy posiłek każdego dnia. Jednak statystyczne śniadanie wciąż jest mało różnorodne, a na stołach królują kanapki, jajka, płatki i parówki.
Eksperci komentujący wyniki badania zachęcają, aby do śniadaniowego menu wprowadzić więcej różnorodnych dań wzbogaconych o zdrowe dodatki. Dla śniadaniowych inspiracji Polek, Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+, opracowała trzy, unikalne, śniadaniowe przepisy kulinarne ze śliwką kalifornijską. Przedstawiamy pierwszy przepisna razową kaszę kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi, który może być doskonałą inspiracją kulinarną na poranny posiłek.
Razowa kasza kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi
2 porcje, czas przygotowania: 15 min
- ½ szklanki suchej, razowej kaszy kuskus
- ½ szklanki śliwek kalifornijskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- ¼ szklanki orzechów makadamia
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego
- Skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jagód goji
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Śliwki kroimy drobniej i mieszamy z ksylitolem, jagodami goji i suchą kaszą. Zalewamy całość wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad zawartość miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8 minut. W tym czasie kroimy drobniej orzechy i krótko prażymy je na suchej patelni. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Łączymy skórkę, sok z jogurtem i schładzamy. Kaszę mieszamy z olejem kokosowym i orzechami. Podajemy z jogurtem cytrynowym.
Wyniki badania: ”Style śniadaniowe wśród Polek”
Dodaj komentarz