Śniadanie to podstawa – każdy to wie, ale czy teoria idzie w parze z praktyką?
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Wiemy, że nie powinno się bez niego wychodzić z domu, nie należy jeść go w biegu, a na talerzu ważne, by znalazły się wartościowe dla zdrowia produkty. Tyle w teorii. W praktyce aż o 8% spadła liczba osób regularnie jedzących poranny posiłek. Jak twierdzi prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka, na przeszkodzie stoi np. tryb życia, ale także przyzwyczajenia. Jak szybko skomponować pełnowartościowe śniadanie podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia.
W 2016 roku 60% respondentów zadeklarowało, że regularnie (prawie codziennie) jada śniadania. To aż o 8% mniej niż w roku 2015, gdy zadeklarowało tak 68% badanych.[1] – Pomijanie śniadania spowodowane jest coraz szybszym tempem życia. Brak czasu staje się podstawową wymówką do tego, by go nie jeść lub jeść w biegu i bez większego zastanowienia nad jego składem. W efekcie zaniedbujemy własne zdrowie i dobre samopoczucie, mimo tego, że większość z nas ma choćby ogólną świadomość zaleceń ekspertów, co do zdrowego sposobu odżywiania, w
tym ważnej roli tego posiłku – wyjaśnia prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Ale nie tylko brak czasu staje nam na przeszkodzie. Jak dodaje prof. Gutkowska – Chętnie mówimy o zdrowym trybie życia, bo to obecnie jeden z najmodniejszych tematów. Lubimy np. pokazywać zdjęcia pięknie skomponowanych dań na portalach społecznościowych. Niestety to głównie deklaracje. Rzeczywiste zmiany naszych przyzwyczajeń są zdecydowanie wolniejsze. Często przyczyną tego jest fakt, że wyzwania, które przed sobą postawiliśmy są zbyt duże. Z dnia na dzień chcemy zmienić dietę i jeszcze przebiec co rano kilka kilometrów. W efekcie po paru dniach zniechęcamy się, wracamy do starych przyzwyczajeń i ulegamy pokusom. Dlatego lepiej wprowadzać małe zmiany, krok po kroku, by za jakiś czas osiągnąć upragniony efekt. Można zacząć właśnie od śniadania, które da nam energię na kolejne godziny.
JAK SZYBKO SKOMPONOWAĆ PEŁNOWARTOŚCIOWE ŚNIADANIE?
– Dobrze skomponowane śniadanie ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia. To ono zapewnia nam energię na najbliższe godziny, a także porcję witamin i składników mineralnych. Jeśli chcemy wiedzieć, jak powinno wyglądać wystarczy spojrzeć na Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opublikowaną przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Najlepiej zgodnie z nią komponować cały jadłospis, a więc także poranne posiłki. – wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia. Podpowiada też, jak szybko skomponować śniadanie: Postarajmy się, by w naszym śniadaniu znalazły się produkty z różnych grup spożywczych. Nie powinno w nim zabraknąć – będących podstawą piramidy – zaraz po ruchu – warzyw i owoców. Eksperci rekomendują, aby w ciągu dnia spożywać ich co najmniej 400 g, w 5 porcjach. Można przygotować prostą sałatkę, ale także warto mieć na uwadze, że jedną z porcji warzyw lub owoców może być szklanka (ok 200 ml) soku. Zatem dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie będzie np. miska płatków zbożowych z mlekiem czy jogurtem i orzechami albo kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z pomidorem, serem czy chudą wędliną, a do tego właśnie szklanka soku. Warto np. sięgnąć po pomarańczowy sok 100%. Jego szklanka zapewni ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać, dlatego musimy ją sobie dostarczać w pożywieniu. Sok to wygodna i szybka forma jej podania. Dzięki takiemu śniadaniu nie stracimy wiele czasu na przygotowanie, a nasz organizm zyska porcję energii i składników odżywczych z różnych, wartościowych grup produktów.
To, że szklanka soku stanowić może jedną z codziennych porcji warzyw i owoców, to dobra wiadomość, zwłaszcza dla zabieganych. Cóż jest prostszego niż nalanie sobie do szklanki soku z kartonu? Dlaczego więc po soki do śniadania sięgamy sporadycznie? Prof. Krystyna Gutkowska odpowiada – W Polsce nie mamy w zwyczaju pić soku do śniadania. Pijemy raczej ciepłe napoje. 7% badanych twierdzi wręcz, że sok nie pasuje do tego posiłku. Jedną z przyczyn może być fakt, że nie zawsze mamy świadomość, iż szklanka soku może być jedną z zalecanych 5 porcji warzyw lub owoców. Zdecydowanie zgadza się z takim stwierdzeniem tylko ¼ badanych. 44% zgadza się z nim, ale już tylko „raczej”.[2] Na tym przykładzie widać, że znajomość zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania bywa powierzchowna i nie zawsze opiera się na rzeczywistym zgłębieniu tematu.
Skoro już wiemy, że skomponowanie idealnego śniadania jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu – zacznijmy wdrażać w życie nasze postanowienia dotyczące zdrowej diety. Niech codzienne, pełnowartościowe śniadanie stanie się pierwszym krokiem do zastosowania zaleceń specjalistów, a brak czasu przestanie być wreszcie wymówką do zadbania o własne zdrowie.
[1] Soki i napoje niegazowane – 2016; Raport Kantar Millward Brown dla Maspex, październik – listopad 2016 r. Badanie CAPI, ogólnopolska, reprezentatywna próba Polaków w wieku 15-75 lat, N=180
[2] Ibidem
Dodaj komentarz