Stoiska i sklepy na osiedlowych bazarkach wypełnione są teraz świeżymi i dorodnymi owocami i warzywami. Truskawki, maliny, jagody i pełen wybór świeżych warzyw – warto skorzystać z tego kilkutygodniowego sezonu i je zamrozić, aby później cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Mrożenie warzyw i owoców to najprostsza i najzdrowsza metoda na długotrwałe przechowywanie żywności. Zamrożone na długo zachowują swoją świeżość, nie tracą właściwości odżywczych i smakowych a przede wszystkim dostępne są dokładnie wtedy kiedy ich potrzebujemy. Właśnie teraz rozpoczyna się najlepszy czas na przygotowywanie zapasów. Zamrozić można nie tylko owoce ale również pomidory, które idealnie zachowują niepowtarzalny smak lata. Świetnym dodatkiem do zimowych dań obiadowych będzie także zamrożony koper. Zajmuje bardzo mało miejsca, a po rozmrożeniu jest doskonałym składnikiem zup i potraw.

Aby mrożenie owoców i warzyw było proste i wygodne, warto pamiętać o kilku zasadach.

  • Najlepiej je mrozić w temperaturze od –18C do -23C.
  • Niektóre warzywa (marchewka, pietruszka) przed zamrożeniem należy zblanszować czyli włożyć na 2 minuty do osolonego wrzątku. Dzięki takiemu zabiegowi na długo zatrzymają świeżość i dobrą jakość. Pomidorów nie blanszujemy przed włożeniem do zamrażalnika.
  • Zarówno owoce jak i warzywa myjemy i dokładnie suszymy. Dodatkowo, owoce takie jak truskawki czy maliny szypułkujemy. Tak przygotowane produkty wkładamy w specjalne torebki do mrożenia (np. Jana Niezbędnego)

Do zamrażania, zamiast zwykłej folii czy plastikowych torebek, warto wybrać takie, które doskonale nadają się do mrożenia. Torebki na mrożonki Jana Niezbędnego są bardzo szczelne, dzięki czemu utrzymują świeżość, naturalny aromat i smak przechowywanych produktów. Są także bardzo trwałe i mrozoodporne. Wykonane z nieprzemarzającej folii, która nie przykleja się ani do zamrażanych produktów ani do ścianek zamrażalnika. Każda z torebek posiada specjalnie przygotowane miejsce, w którym możemy opisać jaki produkt znajduje się w środku. To ułatwienie, szczególnie jeśli zamroziliśmy kilka podobnie wyglądających potraw. Do torebek dołączone są także elastyczne klipsy, które pozwalają na ich szczelne zamknięcie.

 

Jeśli chcemy zamrozić produkty o płynnej konsystencji, warto użyć torebek strunowych Jana Niezbędnego. Posiadają one wyjątkowo szczelne zamknięcie, które umożliwia łatwe i wielokrotne otwieranie torebki. Co ważne, są one wielokrotnego użytku i mogą być zmywane w zmywarce do naczyń.

Dostępne produkty:

Torebki na mrożonki z klipsami 1l.

Ilość: 60 szt. w opakowaniu

Cena: 6 zł

 

Torebki na mrożonki z klipsami 3l.

Ilość: 50 szt. w opakowaniu

Cena: 8 zł

 

Torebki strunowe MIX

Ilość: 20 szt. w opakowaniu

Cena: ok. 8 zł

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF